CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS SEPT & OCT 2015

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS..sila lihat dibawah ini @ KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

2.Perhatian :- Berminat nak beli RESEPI sila sms @ whatsapp 012-3083750- RESEPI KOMPILASI BISKUT TERLARIS Chef Asma ( 25 jenis ) - Rm 150- ( Resepi biskut terlaris sepanjang tahun Chef Asma, mmg berbaloi , sedap!! )
.KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

PERHATIAN!!! Sila booking skrg untuk Class yang ada berminat..JGN tunggu tarikh ..waiting list selalu "FULL"

Penting!!..
Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq


Tarikh : 5 Sept 2015 ( Saturday)- Class Hand's on 17 Jenis Aneka Talam Part 3 + FREE RESEPI (Total 25 Jenis) .
( 7 Kosong )- Rm 200.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh : 6 Sept 2015 ( Sunday)- ( 8 Kosong )- RM 250 - CLASS HAND'S ON 7 TYPES BROWNIES BAKAR & KUKUS(terlajak LARIS)....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang"..he..he..betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES

Tarikh : 12 Sept 2015 (Saturday)- Class Hand's on 13 Jenis Aneka Talam Part 2 + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) ( 8 Kosong ) -Rm 200 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2
Tarikh : 13 Sept 2015 - (Sunday)- ( 11 Kosong) - Class Demo IBU DUIT Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 250- ( Peserta yang sudah mendapat detail dateline payment-Sila buat bayaran kerana KIV terlalu ramai-Penyertaan amat terhad..teramat rugi jika anda tak join..mmg rugi..sila join).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN..ramai anak murid Chef Asma sudah berjaya menghasilkan produk frozen..ANDA bila lagi??????

Tarikh : 16 Sept 2015 ( Wed - PH M'Sia Day ) - Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam Part 5 -12 Jenis + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) - ( 10 Kosong)- Rm 200.KLIK GAMBAR ANEKA TALAMPART 5

Tarikh :
19 Sept 2015 ( Saturday)- Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam Part 4 .( 5 Kosong )
Rm 200..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4



Tarikh : 20 Sept 2015 ( Sunday)- ( 5 Kosong )- RM 280 - CLASS HAND'S ON 5 TYPES KEK CONTINENTAL SLICES " Saiz 10 Inci"(terlajak LARIS)....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias Kek Continental in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan Kek Slices tersangat senang.Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung pun boleh jadi kek yang comel..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja(Sila Rujuk gambar dibahagian label- sebelah kanan )

Tarikh : 3 Oct 2015 ( Saturday ) -Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam - Part 1 . ( 8 Kosong )- Rm 200 KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM

Tarikh:
4 Oct 2015 -(Sunday)
- CLASS SEMI DEMO ASSORTED ECONOMY "SWISS ROLL"- Benji Roll, Triangle Roll, Zebra Roll, Zig-zag Roll & Etc with Italian Butter Cream-RM 250 -( sila booking - Penyertaan untuk 20 Peserta shj ).. Setiap Peserta akan diajar mengulung SWISS ROLL & teramat HALUS TEKSTURNYA (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..



Tarikh: 11 Oct 2015 -( Sunday )- CLASS Hand,s On (DIY) Basic "SOFT BUN"- Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping , Whole Meal Bread & pelbagai jenis roti daripada doh yang gebu - gebass-RM 250 -( sila booking ).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..

Tarikh :
14 Oct 2015-( Wed - PH Awal Muharam )- CLASS Hand,s On (DIY) PUFF PASTRY -Pelbagai Jenis Puff Pastry seperti Chicken Pie, Sardine Puff, Danish Puff , Fruit Puff , Vol -au- Vent & byk jenis lagi -RM 250 -( SILA Booking Skrg).. Setiap Peserta akan diajar untuk membuat sendiri puff yang berlapis- lapis - sila lihat gambar di label sebelah kanan - CLASS PUFF PASTRY..Berbaloi-baloi..

Tarikh : 18 Oct 2015 ( Sunday) -(Sila Booking Skrg)-RM 250.. Class Demo Nasi ARAB ,Nasi Mandhi (AYam & Kambing), Nasi Kabsha Berempah,Salad, Salatah, Soup &KAMBING PANGGANG (seekor kambing) ... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau..selepas class ini pi beli sendiri ya(nak masak dlm portion yang banyak akan diajar..tak perlu periuk mahal)....KLIKGAMBAR CLASS NASI ARAB


Tarikh : 25 Oct 2015 ( Sunday)- CLASS HAND'S ON WESTERN FOOD - Rm 350 ( Sila Booking Skrg )..Sangat sesuai untuk bisnes & Resepi original from " Hotel "..Sila lihat module dibawah..KLIK GAMBAR CLASS WESTERN CLASS TERHANGAT & Tersangat berbaloi...
Module :1. Mushroom Soup 2. Sheperd Pie 3. Lasagnea 4. Fish & Chips 5. Chicken Boxing 6. Grilled Chicken Chop 7. Breaded Chicken Chop 8. Sirloin Steak 9. Fish Finger 10. Garlic Bread 11. Russian Salad 12. Coleslaw 13 .Potato with minced beef @ chicken salad 14. Garlic Bread 15. Black Pepper Sauce 16. Mushroom Sauce 17. BBQ Sauce 18. Bachemel Sauce 19. Tartar Sauce 20 .Thousand Island Sauce 21.Cocktail Sauce 22. Vinaigretee Dressing... Tersangat berbaloi2!!!! ... Saya akan tunjukkan cara - cara presentation " hotel style ".. Setiap peserta akan membuat sendiri dari penyediaan bahan2 sehingga "presentation on plate "... selepas itu... boleh packing & bawa balik !!!! tak perlu bawa apa2 ... cuma bawa apron & towel sahaja.. !!! Bonus :1. Saya akan tunjukkan cara2 membuat brown stock untuk dijadikan brown sauce( original resepi !!!!) ... bukan menggunakan instant powder!!!! 2. Roasted Whole BBQ Chicken...

Tarikh :
November 2015 -( Sunday )- CLASS Semi Hand,s On PASEMBOR - 1. Rojak Pasembor Biasa 2. Rojak Mie 3. Rojak Sotong 4. Rojak Ayam -RM 250 -( Sila Booking Sekarang - skrg booking list dah full - jika dah dapat detail payment -pls follow dateline) Original Resepi From Penang- Teknik membuat cucur & kuah kacang pasembor yg original dari Chef Mamu - Setiap peserta akan di ajar oleh Mamu menbuat cucur secara "Do it yourself" - Siapa Mamu ??? Beliau adalah seorang peniaga Rojak Pasembor- bkn senang org yg bisnes nak share - jgn lepaskan peluang ini..daftar sekarang..

Tarikh :-Sila Booking Jika Berminat (weekdays - call for appoinments) ( Half Day Class-Do It Yourself @ DIY)- CLASS ALMOND CRUNCHY/ SNAP/ FLORENTINE CRUNCHY - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan.

Tarikh :-Sila Booking Skrg (weekdays- call for appoinment) (Half Day Class Do It Yourself @ DIY)- RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI..Setiap peserta diajar menimbang, membuat & membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan.

Tarikh : November 2015 ( Sunday ) - (sila booking skrg )- Rm 280- Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container -1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus).. Resepi ,filling Cheese Lava & Butterscotch yang tersangat sedap..

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***

Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )

Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

No Telefone : call / whatsApp/ sms : - 012-3083750

Website : http://chefasma.blogspot.com
Website : www.chefasmakitchenware.com

Email: chefasma19@yahoo.com

Facebook : Asma Nordin

FB Pages : Chef Asma Bakery & Class
FB Pages : Chef Asma Kitchenware

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi..

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 15.00 termsk kos penghantaran.

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Wednesday, July 14, 2010

CLASS DI SARAWAK 11 JUNE 2010

Salam untuk semua blogger2 dan student2 saya yang dihargai.. ini adalah sebahagian gambar2 semasa class saya di Sarawak pada hari pertama 11 June 2010 ( Saturday ).. Terima kasih buat semua yang hadir semasa class disini & berbanyak2 terima kasih buat Kak Dayang & Kak Hamisah sekeluarga kerana layanan yang baik sekali.. Semuanya bagus2...Insyallah selepas Hari Raya saya akan mengadakan Class Hiasan Cake... dengan hanya RM 350 sahaja... pelbagai ilmu dan dekorasi saya curahkan pada student2 saya... harap berjaya buat semua...


Pelbagai teknik hiasan .. walau pun basic... sudah memadai untuk buat bisness..

Banyak sekali yang dapat diajar...

Pelbagai bentuk coklat....

Wow... lagi menakjubkan.. color yang simple.. tetapi halus & teliti...

Pelbagai bentuk Praline...

Coklat bar pun ada....

Coklat lolli dan coklat oreo

Kotak coklat.. handmade...

Waduh2... geram betul tengok coklat nie...

Layan coklat lagi....

Teknik menggunakan coklat transfer sheet pun diajar...

Layan lagi gambar2 coklat..

Menggunakan coklat yang berkualiti...

Sedap!!! nyum2!!!.. daftar ye kalau nak belajar... Pelbagai jenis diajar ...

Peserta2 class diSarawak... sudah keletihan..berbaloi2 ...

Snap.. jangan tak snap... dah boleh bisness ...

Happy sekali tengok product yang dah siap...

Banyak sungguh dapat belajar...

Bestnye.. bila tengok product dah siap... macam tak percaya dapat buat...

Demo dahulu sebelum hand's on...

Tekun menyalin tips yang diberi...

Kacau jangan tak kacau... jangan terlebih dah.. nanti coklat deman!!!

Suasana tempat yang selesa.. tetapi romantik sedikit.. tempat ini adalah
sebuah club di Sarawak... "Herba Life Club"...Product untuk kesihatan..

Monday, July 5, 2010

ON AIR DI RADIO 24 - JULY-RESEPI BISKUT KEJU RUMPAI LAUT

Seperti biasa .... memang saya selalu menjadi tamu live di Radio 24 ( 93.9 fm ) di Lembah Klang sahaja... Untuk dinegeri lain , kena dengar dalam website RADIO 24... setiap hari Selasa jam 11.45 pagi berselang seli dengan Chef Celebrity yang lain..Pendengar pun boleh bertanya beberapa soalan juga secara live...Hari ini saya berkongsi resepi BISKUT KEJU NORI @ RUMPAI LAUT... biskut nie memang sedap... kalau buat jualan raya .. sure meletup- letup ler... Terima kasih kepada Nazira Noran & Krew2 RADIO 24 kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk bersama pendengar2 setia RADIO 24...

BISKUT KEJU NORI

Bahan-bahan:

(A)

120 gm mentega

20 gm lemak sayur @ shortening @ crisco

60 gm gula kastor

1/8 sudu kecil garam

(B)

2 biji telur kuning

1/8 sudu kecil esen vanila

(C)

30 gm keju cheddar parut

20 gm tepung jagung

20 gm tepung ubi

40 gm tepung kastard

160 gm tepung gandum

40 gm gajus (dibakar & dikisar)

¼ sudu kecil serbuk penaik

¼ sudu kecil soda bikarbonat

1 keping nori @ rumpai laut/seaweed (di gunting halus)

Hiasan: telur kuning, gajus & keju cheddar parut

Cara menyediakan:

1. Putar bahan (A) sehingga sebati & masukkan bahan ( B ).

2. Masukkan semua bahan (C) dan adun sehingga sebati.

3. Rehatkan adunan selama 15 minit. Canai, terap & letak hiasan.

4. Bakar pada suhu 160 C sehingga masak.




Friday, July 2, 2010

CLASS CUP CAKE FONDANT,GUMPASTE & BUTTER CREAM 20JUNE DI PUCHONG

Hai... ini aktiviti semasa class cup cake fondant, gumpaste & butter cream.. semua hands on...
Saya tidak menggunakan doh instant... doh home made yer... Cup cake pun saya demo semasa class.. memang complete.. resepi saya bagi pelbagai jenis.. pilih jer nak buat yang mana satu... kalau nak join class nie 17 july... masih ada tempat... sila sms... jika penuh .. saya masukkan dalam waiting list... Class ini adalah basic .. tetapi jika ada idea lebih.. dah jadi advanced... saya ajar cara2 membuat bunga dari doh gumpaste yang dibuat sendiri... tak payah nak beli bunga2 kecil lagi... dah pandai buat sendiri.. cost memang murah... nak bisness pun ok dengan resepi nie... boleh bisness bunga2 kecil from gumpaste... Sorry... gambar tak clear sangat... camera buat hal... tq... wassalam... jumpa lagi...

Bunga gumpaste & pelbagai jenis hiasan daripada fondant & gumpaste





Hasil daripada sehari class cup cake fondant & gumpaste...

Contoh bekas2 yang boleh di buat packaging cup cake


Sebahagian hasil kreativiti daripada peserta kursus selama sehari.... Banyak lagi gambar2..
Sebahagian jer saya masukkan... slow sangat nak upload gambar2 nie...

Bunga kecil dari gumpaste... nie simple flower jer.. boleh mengikut kreativiti ...
Dah pandai buat doh... nak buat apa pun semua jadi ler....

Bunga kecil nie, boleh dihias atas biskut...

Bunga- bunga daripada doh gumpaste & doh fondant ( home made ), buat bunga nie lambat... bukan boleh siap terus... kena prepare awal....dah siap .. nampak cantik....

Peserta kursus tekun menyiapkan tugasan... walaupun class basic... berbaloi2 ler

Buat elok2 yer... dah siap cantik2 hasilnya... betul tak kak ros.??
Kak ros nie peserta dari Kuantan.. Pukul 6 pagi dah samapi kat depan
rumah saya... bagus ye.. nak belajar... dari jauh sanggup naik bas..




Setiap peserta tekun menyiapkan tugasan yang diberi.... jika dah pandai teknik2 nie...
tentu dapat idea macam2 lagi... semoga semua peserta kursus akan berjaya & menjadi seorang usahawan... bisnes dirumah pun bagus yer....