CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS AUGUST and SEPTEMBER 2014

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS BULAN AUGUST & SEPTEMBER 2014.. KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

2. Jika anda berminat untuk membeli RESEPI BISKUT RAYA VERSI 2011 @ 2013 @ 2014.. sila sms detail pilihan anda..Pls call untuk detail info.. Gambar dan module sila .KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

Penting!!.. Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq

Tarikh : 30 Ogos 2014(Saturday)-Class Hand's on Aneka Talam - Part 1-12 Jenis . (10 Kosong)- Rm 190 KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM


Tarikh : 31 Ogos 2014 (Sunday) - Class Hand's on Aneka Talam Part 5 -12 Jenis. (10 Kosong )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 5


Tarikh : 1 September 2014 (Monday -P/H-Monday)- (8 Kosong)- Rm 280- Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container - (DIY Class )-1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus).. Resepi ,filling Cheese Lava yang tersangat sedap..

Tarikh : 6 September 2014 (Saturday) - Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. (10 Kosong )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3


Tarikh :7 September 2014 (Sunday) - Class Hand's on Aneka Talam Part 2-12 Jenis (10 Kosong) -Rm 190 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2



Tarikh : Sila Booking Sekarang - RM 250 - CLASS HAND'S ON 6 TYPES BROWNIES KUKUS & BAKAR....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang"..he..he..betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES

Tarikh : Sila Booking Sekarang- Class Hand's on Aneka Talam - Part 4 .(Sila Booking) Rm190..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4


Tarikh : Sila Booking Sekarang- CLASS DEMO 10 JENIS ANEKA PUDING PART 1 -RM 190 -(Sila Booking).. KLIKGAMBAR ANEKA PUDING PART 1

Tarikh : Sila Booking Sekarang- Class Demo Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 190- (Sila Booking Sekarang).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN

Tarikh : Sila Booking Sekarang -( November)-RM 250..... Class Demo Nasi ARAB , KAMBING PANGGANG & BAKLAVA Dessert.... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau.. pi beli sendiri ya....KLIKGAMBAR CLASS NASI ARAB

Tarikh :- Sila Booking Sekarang (Half Day Class)- RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI ..Setiap peserta diajar membuat, membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan. ( Sy akan call secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya. .tak perlu group..one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq )


Tarikh :-Sila Booking Sekarang (Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***
Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )


No Telefone / WhatsApp : - 012-3083750 ...


Email: chefasma19@yahoo.com
Facebook : Asma Nordin


Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi...

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 10.00... peserta yang berminat sila send request detail melalui email..tq

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Wednesday, July 14, 2010

CLASS DI SARAWAK 11 JUNE 2010

Salam untuk semua blogger2 dan student2 saya yang dihargai.. ini adalah sebahagian gambar2 semasa class saya di Sarawak pada hari pertama 11 June 2010 ( Saturday ).. Terima kasih buat semua yang hadir semasa class disini & berbanyak2 terima kasih buat Kak Dayang & Kak Hamisah sekeluarga kerana layanan yang baik sekali.. Semuanya bagus2...Insyallah selepas Hari Raya saya akan mengadakan Class Hiasan Cake... dengan hanya RM 350 sahaja... pelbagai ilmu dan dekorasi saya curahkan pada student2 saya... harap berjaya buat semua...


Pelbagai teknik hiasan .. walau pun basic... sudah memadai untuk buat bisness..

Banyak sekali yang dapat diajar...

Pelbagai bentuk coklat....

Wow... lagi menakjubkan.. color yang simple.. tetapi halus & teliti...

Pelbagai bentuk Praline...

Coklat bar pun ada....

Coklat lolli dan coklat oreo

Kotak coklat.. handmade...

Waduh2... geram betul tengok coklat nie...

Layan coklat lagi....

Teknik menggunakan coklat transfer sheet pun diajar...

Layan lagi gambar2 coklat..

Menggunakan coklat yang berkualiti...

Sedap!!! nyum2!!!.. daftar ye kalau nak belajar... Pelbagai jenis diajar ...

Peserta2 class diSarawak... sudah keletihan..berbaloi2 ...

Snap.. jangan tak snap... dah boleh bisness ...

Happy sekali tengok product yang dah siap...

Banyak sungguh dapat belajar...

Bestnye.. bila tengok product dah siap... macam tak percaya dapat buat...

Demo dahulu sebelum hand's on...

Tekun menyalin tips yang diberi...

Kacau jangan tak kacau... jangan terlebih dah.. nanti coklat deman!!!

Suasana tempat yang selesa.. tetapi romantik sedikit.. tempat ini adalah
sebuah club di Sarawak... "Herba Life Club"...Product untuk kesihatan..

Monday, July 5, 2010

ON AIR DI RADIO 24 - JULY-RESEPI BISKUT KEJU RUMPAI LAUT

Seperti biasa .... memang saya selalu menjadi tamu live di Radio 24 ( 93.9 fm ) di Lembah Klang sahaja... Untuk dinegeri lain , kena dengar dalam website RADIO 24... setiap hari Selasa jam 11.45 pagi berselang seli dengan Chef Celebrity yang lain..Pendengar pun boleh bertanya beberapa soalan juga secara live...Hari ini saya berkongsi resepi BISKUT KEJU NORI @ RUMPAI LAUT... biskut nie memang sedap... kalau buat jualan raya .. sure meletup- letup ler... Terima kasih kepada Nazira Noran & Krew2 RADIO 24 kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk bersama pendengar2 setia RADIO 24...

BISKUT KEJU NORI

Bahan-bahan:

(A)

120 gm mentega

20 gm lemak sayur @ shortening @ crisco

60 gm gula kastor

1/8 sudu kecil garam

(B)

2 biji telur kuning

1/8 sudu kecil esen vanila

(C)

30 gm keju cheddar parut

20 gm tepung jagung

20 gm tepung ubi

40 gm tepung kastard

160 gm tepung gandum

40 gm gajus (dibakar & dikisar)

¼ sudu kecil serbuk penaik

¼ sudu kecil soda bikarbonat

1 keping nori @ rumpai laut/seaweed (di gunting halus)

Hiasan: telur kuning, gajus & keju cheddar parut

Cara menyediakan:

1. Putar bahan (A) sehingga sebati & masukkan bahan ( B ).

2. Masukkan semua bahan (C) dan adun sehingga sebati.

3. Rehatkan adunan selama 15 minit. Canai, terap & letak hiasan.

4. Bakar pada suhu 160 C sehingga masak.




Friday, July 2, 2010

CLASS CUP CAKE FONDANT,GUMPASTE & BUTTER CREAM 20JUNE DI PUCHONG

Hai... ini aktiviti semasa class cup cake fondant, gumpaste & butter cream.. semua hands on...
Saya tidak menggunakan doh instant... doh home made yer... Cup cake pun saya demo semasa class.. memang complete.. resepi saya bagi pelbagai jenis.. pilih jer nak buat yang mana satu... kalau nak join class nie 17 july... masih ada tempat... sila sms... jika penuh .. saya masukkan dalam waiting list... Class ini adalah basic .. tetapi jika ada idea lebih.. dah jadi advanced... saya ajar cara2 membuat bunga dari doh gumpaste yang dibuat sendiri... tak payah nak beli bunga2 kecil lagi... dah pandai buat sendiri.. cost memang murah... nak bisness pun ok dengan resepi nie... boleh bisness bunga2 kecil from gumpaste... Sorry... gambar tak clear sangat... camera buat hal... tq... wassalam... jumpa lagi...

Bunga gumpaste & pelbagai jenis hiasan daripada fondant & gumpaste





Hasil daripada sehari class cup cake fondant & gumpaste...

Contoh bekas2 yang boleh di buat packaging cup cake


Sebahagian hasil kreativiti daripada peserta kursus selama sehari.... Banyak lagi gambar2..
Sebahagian jer saya masukkan... slow sangat nak upload gambar2 nie...

Bunga kecil dari gumpaste... nie simple flower jer.. boleh mengikut kreativiti ...
Dah pandai buat doh... nak buat apa pun semua jadi ler....

Bunga kecil nie, boleh dihias atas biskut...

Bunga- bunga daripada doh gumpaste & doh fondant ( home made ), buat bunga nie lambat... bukan boleh siap terus... kena prepare awal....dah siap .. nampak cantik....

Peserta kursus tekun menyiapkan tugasan... walaupun class basic... berbaloi2 ler

Buat elok2 yer... dah siap cantik2 hasilnya... betul tak kak ros.??
Kak ros nie peserta dari Kuantan.. Pukul 6 pagi dah samapi kat depan
rumah saya... bagus ye.. nak belajar... dari jauh sanggup naik bas..




Setiap peserta tekun menyiapkan tugasan yang diberi.... jika dah pandai teknik2 nie...
tentu dapat idea macam2 lagi... semoga semua peserta kursus akan berjaya & menjadi seorang usahawan... bisnes dirumah pun bagus yer....