CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS SEPT & OCT 2015

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS..sila lihat dibawah ini @ KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

2.Perhatian :- Berminat nak beli RESEPI sila sms @ whatsapp 012-3083750- RESEPI KOMPILASI BISKUT TERLARIS Chef Asma ( 25 jenis ) - Rm 150- ( Resepi biskut terlaris sepanjang tahun Chef Asma, mmg berbaloi , sedap!! )
.KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

PERHATIAN!!! Sila booking skrg untuk Class yang ada berminat..JGN tunggu tarikh ..waiting list selalu "FULL"

Penting!!..
Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq


Tarikh : 5 Sept 2015 ( Saturday)- Class Hand's on 17 Jenis Aneka Talam Part 3 + FREE RESEPI (Total 25 Jenis) .
( Sudah Penuh - KIV list akan saya masukkan ke next class OCT )- Rm 200.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh : 6 Sept 2015 ( Sunday)- ( 3 Kosong )- RM 250 - CLASS HAND'S ON 7 TYPES BROWNIES BAKAR & KUKUS(terlajak LARIS)....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang"..he..he..betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES

Tarikh : 12 Sept 2015 (Saturday)- Class Hand's on 13 Jenis Aneka Talam Part 2 + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) ( 5 Kosong ) -Rm 200 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

Tarikh : 13 Sept 2015 - (Sunday)- ( 10 Kosong) - Class Demo IBU DUIT Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 250- ( Peserta yang sudah mendapat detail dateline payment-Sila buat bayaran kerana KIV terlalu ramai-Penyertaan amat terhad..teramat rugi jika anda tak join..mmg rugi..sila join).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN..ramai anak murid Chef Asma sudah berjaya menghasilkan produk frozen..ANDA bila lagi??????

Tarikh : 16 Sept 2015 ( Wed - PH M'Sia Day ) - Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam Part 5 -12 Jenis + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) - ( 9 Kosong)- Rm 200.KLIK GAMBAR ANEKA TALAMPART 5

Tarikh :
19 Sept 2015 ( Saturday)- Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam Part 4 .( 5 Kosong )
Rm 200..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4



Tarikh : 20 Sept 2015 ( Sunday)- ( 5 Kosong )- RM 280 - CLASS HAND'S ON 5 TYPES KEK CONTINENTAL SLICES " Saiz 10 Inci"(terlajak LARIS)....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias Kek Continental in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan Kek Slices tersangat senang.Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung pun boleh jadi kek yang comel..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja(Sila Rujuk gambar dibahagian label- sebelah kanan )

Tarikh : 3 Oct 2015 ( Saturday ) -Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam - Part 1 . ( 8 Kosong )- Rm 200 KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM

Tarikh:
4 Oct 2015 -(Sunday)
- CLASS SEMI DEMO ASSORTED ECONOMY "SWISS ROLL"- Benji Roll, Triangle Roll, Zebra Roll, Zig-zag Roll & Etc with Italian Butter Cream-RM 250 -( 9 Kosong- Penyertaan untuk 20 Peserta Shj).. Setiap Peserta akan diajar mengulung SWISS ROLL & teramat HALUS TEKSTURNYA (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..



Tarikh: 11 Oct 2015 -( Sunday )- CLASS Hand,s On (DIY) Basic "SOFT BUN"- Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping , Whole Meal Bread & pelbagai jenis roti daripada doh yang gebu - gebass-RM 250 -( 6 Kosong).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..

Tarikh :
14 Oct 2015-( Wed - PH Awal Muharam )- CLASS Hand,s On (DIY) PUFF PASTRY -Pelbagai Jenis Puff Pastry seperti Chicken Pie, Sardine Puff, Danish Puff , Fruit Puff , Vol -au- Vent & byk jenis lagi -RM 250 -( 8 Kosong).. Setiap Peserta akan diajar untuk membuat sendiri puff yang berlapis- lapis - sila lihat gambar di label sebelah kanan - CLASS PUFF PASTRY..Berbaloi-baloi..

Tarikh : 18 Oct 2015 ( Sunday) -(12 Kosong)-RM 250.. Class Demo Nasi ARAB ,Nasi Mandhi (AYam & Kambing), Nasi Kabsha Berempah,Salad, Salatah, Soup &KAMBING PANGGANG (seekor kambing) ... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau..selepas class ini pi beli sendiri ya(nak masak dlm portion yang banyak akan diajar..tak perlu periuk mahal)....KLIKGAMBAR CLASS NASI ARAB


Tarikh : 25 Oct 2015 ( Sunday)- CLASS HAND'S ON WESTERN FOOD - Rm 350 ( 11 Kosong)..Sangat sesuai untuk bisnes & Resepi original from " Hotel "..Sila lihat module dibawah..KLIK GAMBAR CLASS WESTERN CLASS TERHANGAT & Tersangat berbaloi...
Module :1. Mushroom Soup 2. Sheperd Pie 3. Lasagnea 4. Fish & Chips 5. Chicken Boxing 6. Grilled Chicken Chop 7. Breaded Chicken Chop 8. Sirloin Steak 9. Fish Finger 10. Garlic Bread 11. Russian Salad 12. Coleslaw 13 .Potato with minced beef @ chicken salad 14. Garlic Bread 15. Black Pepper Sauce 16. Mushroom Sauce 17. BBQ Sauce 18. Bachemel Sauce 19. Tartar Sauce 20 .Thousand Island Sauce 21.Cocktail Sauce 22. Vinaigretee Dressing... Tersangat berbaloi2!!!! ... Saya akan tunjukkan cara - cara presentation " hotel style ".. Setiap peserta akan membuat sendiri dari penyediaan bahan2 sehingga "presentation on plate "... selepas itu... boleh packing & bawa balik !!!! tak perlu bawa apa2 ... cuma bawa apron & towel sahaja.. !!! Bonus :1. Saya akan tunjukkan cara2 membuat brown stock untuk dijadikan brown sauce( original resepi !!!!) ... bukan menggunakan instant powder!!!! 2. Roasted Whole BBQ Chicken...

Tarikh :
November 2015 -( Sunday )- CLASS Semi Hand,s On PASEMBOR - 1. Rojak Pasembor Biasa 2. Rojak Mie 3. Rojak Sotong 4. Rojak Ayam -RM 250 -( Sila Booking Sekarang - skrg booking list dah full - jika dah dapat detail payment -pls follow dateline) Original Resepi From Penang- Teknik membuat cucur & kuah kacang pasembor yg original dari Chef Mamu - Setiap peserta akan di ajar oleh Mamu menbuat cucur secara "Do it yourself" - Siapa Mamu ??? Beliau adalah seorang peniaga Rojak Pasembor- bkn senang org yg bisnes nak share - jgn lepaskan peluang ini..daftar sekarang..

Tarikh :-Sila Booking Jika Berminat (weekdays - call for appoinments) ( Half Day Class-Do It Yourself @ DIY)- CLASS ALMOND CRUNCHY/ SNAP/ FLORENTINE CRUNCHY - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan.

Tarikh :-Sila Booking Skrg (weekdays- call for appoinment) (Half Day Class Do It Yourself @ DIY)- RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI..Setiap peserta diajar menimbang, membuat & membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan.

Tarikh : November 2015 ( Sunday ) - (sila booking skrg )- Rm 280- Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container -1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus).. Resepi ,filling Cheese Lava & Butterscotch yang tersangat sedap..

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***

Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )

Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

No Telefone : call / whatsApp/ sms : - 012-3083750

Website : http://chefasma.blogspot.com
Website : www.chefasmakitchenware.com

Email: chefasma19@yahoo.com

Facebook : Asma Nordin

FB Pages : Chef Asma Bakery & Class
FB Pages : Chef Asma Kitchenware

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi..

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 15.00 termsk kos penghantaran.

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Thursday, June 30, 2011

CLASS ANEKA TALAM - PART 3- 6 JUNE 2011

Assalam & Salam Hormat buat semua pelajar2 saya & blogger2 yang setia mengikuti perkembangan blog ini... Gambar yang saya masukkan ini adalah daripada Class Talam Part 3... Jika berminat nak join.. sila lihat kekosongan tarikh didalam jadual diatas... Class Aneka Talam Part 3 adalah satu teknik yang berbeza dengan Class Aneka Talam Part 1 & 2... Jika nak belajar secara detail .. sila join ya!!!!...

Pelbagai jenis talam yang cantik & menarik...

Sangat sesuai untuk hidangan buffet !!!

Susunan yang kemas & teratur...

Contoh susunan yang kemas.. jangan susun comot2... !!!

Aneka Talam menggunakan pelbagai teknik yang amat senang sekali....

Sedap mata memandang... Bulan Puasa boleh sedekah kat Masjid...

Contoh susunan diatas tray...

Serimuka Durian & Bingka Susu Utara pun ada!!!!

Sago Berlapis... kaedah membuat yang paling senang sekali... !!!

Bingka Bakar Lapis Berlauk....

Sago Lapis Pancawarna yang disalut kelapa...

Sebelum digaul kelapa... kelapa kukus dahulu selama 10 minit...

Lapis sago... sebelum dipotong....

Bingka Lapis Berlauk... resepi yang enak !!

Talam Makaroni Lapis Berlauk... special resepi !!!

Bingka Susu Utara... resepi my family... ternyata lain dari yang lain !!!

Serimuka Durian... enak sekali !!!

Talam Lapis Makaroni...

Menyelerakan... lain dari yang lain...

Serimuka Pulut Hitam...

Serimuka Pulut Hitam....

Talam Lapis Jala Mas...

Lapis Jala Mas...

Peserta diajar cara memotong talam menggunakan pembaris talam.... !!! berbaloi2 !!!

Peserta diajar cara menyusun didalam dulang..

Talam Lapis Lobak Merah...

Lapisan yang cantik & tiada pewarna tambahan...

Talam Hitam Manis...

Talam Hitam Manis... tak perlu dimasak sehingga naik wap... rahsia ... ada didalam class !!!

Bingka Pandan.... sedap!!!

Bingka Pandan... tak perlu masak naik wap...

Lapis Malay Style... lapisan dapat ditanggal...

Lapis Merah..datang keclass kalau nak belajar... nak cipta resepi ini bukan senang tau !!! berkilat2 !!!

Talam Lapis Pacar Cina...

Steamer dari Singapore.... terima kasih kepada pelajar saya dari Singapore yang menghadiahkan steamer ini & terima kasih buat student2 saya yang memberi tiket percutian & sponsor flight ticket....
Talam yang sudah siap... belum dipotong...

Pelbagai jenis talam....

Macam2 ada !!!

Wow... banyaknya... Class Aneka Talam Part 3 ini saya boleh siapkan 13 jenis talam...

Teruja tengok talam yang cantik & kemas penyediaannya...

Ahkir sekali .. terima kasih buat yang hadir... bila free saya akan masukkan gambar pelbagai jenis Aneka Talam Part 3 untuk rujukan & tatapan buat semua... banyak yang diajar.. kalau dah terlupa boleh view dalam blog ini... gambar2 Talam Part 3 saya akan masukkan lagi bila masa mengizinkan...kalau tengok gambar nanti... lagi teruja nak buat bisnes.. saya akan masukkan dalam packing yang kemas & cantik... bye!!! jumpa lagi!!!

Wednesday, June 29, 2011

CLASS INTERNATIONAL CAKE 8 MEI 2011

Assalam & Salam Hormat buat semua pelajar2 saya & blogger2 yang setia mengikuti perkembangan blog saya... ini adalah gambar kenang- kenangan semasa Class International Cake... setiap peserta akan membancuh sendiri kek masing2... memang 100% hand"s on... tengok didalam gambar diatas... peserta akan membawa balik kek yang dibuat dengan air tangan sendiri.. berbaloi2!!! Jika berminat saya akan adakan lagi pada 17 July 2011.... Kepada yang sudah mendapat detail dateline payment.. sila buat bayaran awal.. kerana waiting list terlalu ramai... saya hanya mengambil 15 peserta sahaja !!! Yang belum dapat dateline payment diharap bersabar !!! saya akan send selepas 3 July 2011... tengok pada kekosongan tempat...

Lady"s Finger pun saya ajar.. tak perlu beli yang dah siap... buat sendiri lagi sedap... nak tau .. datang class!!! menuntut ilmu lagi bagus kerana banyak tips2 yang dipelajari...tak salah menuntut ilmu dengan pelbagai Guru @ Chef... yang penting kita belajar... jika kita ikhlas datang belajar... Insyaallah segala ilmu yang diajar oleh guru kita akan mendapat keberkatan.. Bagi saya guru adalah insan yang kedua dalam hidup saya ..jika guru terasa & kecewa dengan perbuatan kita... hidup kita pun tidak mendapat keberkatan... Saja je!!!... bagi ceramah sedikit... kerana kat luar sana ramai yang duk mengata guru mereka tak bagus... kalau rasa tak bagus tak usah berguru... buat sendiri sahaja ya !!!! Sepanjang saya menuntut ilmu dengan pelbagai chef dari luar negara .. macam2 saya perolehi... hasilnya sudah nampak didepan mata & impian saya sudah tercapai dengan kesabaran & ketekunan melalui pelbagai ranjau onak & duri...

Ini adalah hasil sentuhan dari peserta kursus yang hadir pada hari ini...

Boston Cheese Cake... diadun & dibancuh sendiri oleh peserta....

Red Velvet cake... senang sahaja membuat kek ini... ternyata amat sedap sekali !!!!

Fatimah ini adalah student Bachelor saya di Unirazak... beliau datang kesini untuk mendalami lagi ilmunya... kerana diUnirazak saya hanya mengajar basic2 sahaja... beliau sudah membuka bisness bakerynya... semoga berjaya!!!

Dessy & Iena sedang menyiapkan kek tiramisu... sebiji seorang...!!! saya menggunakan mascarpone cheese yang mahal & sedap...!!!

Cheese cake... kepada yang tak pandai membuat kek pun boleh join class ini... class ini start dari timbangan bahan2 sehingga terhasilnya kek seperti diatas....

Yus & Kak Faridah... tekun menyiapkan kek masing2....Tahniah .. Semoga Berjaya!!!

Hias... jangan terover-over!!!... kalau sarat dengan hiasan dah tak nampak mahal ya!!!!

Lydia... walaupun sarat mengandung... tak pernah miss join class yang saya anjurkan... Terima Kasih Lydia... dah bersalin sms saya ya... "nak bagi hadiah kat baby"

Berbaju biru itu adalah Carol... kawan saya semasa belajar dahulu... beliau berasal dari Sabah & menetap disana....Sekarang sudah memeluk Agama Islam...

Suasana Class Hand"s On yang saya anjurkan...buat sendiri tau !!!!

Fatimah... seronoknya bermain dengan krim....

Berbaju hitam diatas adalah My Assistant ... Fuad... class ini banyak dibantu oleh Fuad & Tipah... beliau pun memang sudah diasuh oleh saya untuk mendalami bidang Pastri kerana anak2 saya ( Amirah & Amierul ) masih belajar...Tipah adalah seorang assistant saya daripada Jawa Tengah yang cekap sekali... ideanya memang bagus...

Lady"s Finger... sedap sekali... resepi 5* star hotel!!!!



So Kuei Lan & Shamsinar tekun menyiapkan kek masing2....

Puan Bahariah... sedang membuat tiramisu kek...

Boston Cheese Cake... sebelum dibakar...

Yusra , Carol & Kak Faridah sedang menyiapkan cheese cake.

Demo cara2 menghias kek sebelum dibakar...

Peserta sedang membancuh cake... buat sendiri tau !!! kalau saya buat ... nanti tak dapat belajar !!! Ahkir sekali ... resepi yang saya janjikan nak uploadkn step by step akan saya masukkan bila free... memang terlalu busy... jangan risau .. !!! saya akan masukkan step by step, supaya senang nak follow... Terima Kasih buat semua yang datang.. maaf jika ada kekurangan... Selamat menyambut Ramadhan yang akan menjelang nanti & semoga dimurahkan rezeki buat semua pelajar2 saya...