CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS JUNE 2014

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS BULAN JUNE.. KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli resepi biskut raya versi 2012 ( 25 jenis )KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

2. Jika anda berminat untuk membeli RESEPI BISKUT RAYA VERSI 2011 @ 2013 @2014.. sila sms detail pilihan anda..Pls call untuk detail info.. Gambar dan module sila .KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

Penting!!.. Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq

Tarikh : 21 June 2014 (Saturday) - Class Hand's on Aneka Talam - Part 4 . (Sudah Penuh)- Rm 190..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4

Tarikh : 22 June 2014 ( Sunday ) - Class Hand's on Aneka Talam Part 2-12 Jenis . ( Sudah Penuh )-Rm 190 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

Tarikh : 28 June 2014 (Saturday) - Class 100% Hand's on Aneka BISCOTTI. (5 Kosong)- Rm 150. Sila jaoin class ini.. berbaloi-baloi Masa: 10am - 6pm ( sy akan tetapkan setiap peserta akan dtg pukul berapa - 3 jam sahaja untuk class -CHEF TIPAH (Pakar Biscotti) akan ajar anda- sy ada Master Class-tidak dpt bersama anda , jgn risau Chef Tipah memang pakar dalam pembuatan biscotti)..Setiap peserta diajar membuat, membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) ..daftar sekrg sebelum bulan puasa menjelang tiba.. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang bulan Ramadhan. ( saya akan call peserta yang dah booking mengikut kelapangan masa free "Chef Tipah"- kerana dia yang akan ajar- dia adalah yang paling terlatih untuk buat biscotti ..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : After Raya - Sila Booking Sekarang ( Sunday) - Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container - (DIY Class )-(1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus)- Rm 280 .. Resepi yang tersangat sedap..

Tarikh :-SILA BOOKING JIKA BERMINAT - Half day class - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar)..daftar sekrg sebelum bulan puasa menjelang tiba.. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang bulan Ramadhan.( saya akan call peserta yang dah booking mengikut kelapangan masa saya free...tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : After Raya - Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. (Harap Maaf -Sudah Penuh)- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh : After Raya - Class Hand's on Aneka Talam Part 5 -12 Jenis. (5 Kosong)- Rm 190. Sila jaoin class ini.. berbaloi- baloi....KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART5

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***

Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )

No Telefone : - 012-3083750

Email: chefasma19@yahoo.com
Facebook : Asma Nordin

Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi...

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 10.00... peserta yang berminat sila send request detail melalui email..tq

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Thursday, June 30, 2011

CLASS ANEKA TALAM - PART 3- 6 JUNE 2011

Assalam & Salam Hormat buat semua pelajar2 saya & blogger2 yang setia mengikuti perkembangan blog ini... Gambar yang saya masukkan ini adalah daripada Class Talam Part 3... Jika berminat nak join.. sila lihat kekosongan tarikh didalam jadual diatas... Class Aneka Talam Part 3 adalah satu teknik yang berbeza dengan Class Aneka Talam Part 1 & 2... Jika nak belajar secara detail .. sila join ya!!!!...

Pelbagai jenis talam yang cantik & menarik...

Sangat sesuai untuk hidangan buffet !!!

Susunan yang kemas & teratur...

Contoh susunan yang kemas.. jangan susun comot2... !!!

Aneka Talam menggunakan pelbagai teknik yang amat senang sekali....

Sedap mata memandang... Bulan Puasa boleh sedekah kat Masjid...

Contoh susunan diatas tray...

Serimuka Durian & Bingka Susu Utara pun ada!!!!

Sago Berlapis... kaedah membuat yang paling senang sekali... !!!

Bingka Bakar Lapis Berlauk....

Sago Lapis Pancawarna yang disalut kelapa...

Sebelum digaul kelapa... kelapa kukus dahulu selama 10 minit...

Lapis sago... sebelum dipotong....

Bingka Lapis Berlauk... resepi yang enak !!

Talam Makaroni Lapis Berlauk... special resepi !!!

Bingka Susu Utara... resepi my family... ternyata lain dari yang lain !!!

Serimuka Durian... enak sekali !!!

Talam Lapis Makaroni...

Menyelerakan... lain dari yang lain...

Serimuka Pulut Hitam...

Serimuka Pulut Hitam....

Talam Lapis Jala Mas...

Lapis Jala Mas...

Peserta diajar cara memotong talam menggunakan pembaris talam.... !!! berbaloi2 !!!

Peserta diajar cara menyusun didalam dulang..

Talam Lapis Lobak Merah...

Lapisan yang cantik & tiada pewarna tambahan...

Talam Hitam Manis...

Talam Hitam Manis... tak perlu dimasak sehingga naik wap... rahsia ... ada didalam class !!!

Bingka Pandan.... sedap!!!

Bingka Pandan... tak perlu masak naik wap...

Lapis Malay Style... lapisan dapat ditanggal...

Lapis Merah..datang keclass kalau nak belajar... nak cipta resepi ini bukan senang tau !!! berkilat2 !!!

Talam Lapis Pacar Cina...

Steamer dari Singapore.... terima kasih kepada pelajar saya dari Singapore yang menghadiahkan steamer ini & terima kasih buat student2 saya yang memberi tiket percutian & sponsor flight ticket....
Talam yang sudah siap... belum dipotong...

Pelbagai jenis talam....

Macam2 ada !!!

Wow... banyaknya... Class Aneka Talam Part 3 ini saya boleh siapkan 13 jenis talam...

Teruja tengok talam yang cantik & kemas penyediaannya...

Ahkir sekali .. terima kasih buat yang hadir... bila free saya akan masukkan gambar pelbagai jenis Aneka Talam Part 3 untuk rujukan & tatapan buat semua... banyak yang diajar.. kalau dah terlupa boleh view dalam blog ini... gambar2 Talam Part 3 saya akan masukkan lagi bila masa mengizinkan...kalau tengok gambar nanti... lagi teruja nak buat bisnes.. saya akan masukkan dalam packing yang kemas & cantik... bye!!! jumpa lagi!!!

Wednesday, June 29, 2011

CLASS INTERNATIONAL CAKE 8 MEI 2011

Assalam & Salam Hormat buat semua pelajar2 saya & blogger2 yang setia mengikuti perkembangan blog saya... ini adalah gambar kenang- kenangan semasa Class International Cake... setiap peserta akan membancuh sendiri kek masing2... memang 100% hand"s on... tengok didalam gambar diatas... peserta akan membawa balik kek yang dibuat dengan air tangan sendiri.. berbaloi2!!! Jika berminat saya akan adakan lagi pada 17 July 2011.... Kepada yang sudah mendapat detail dateline payment.. sila buat bayaran awal.. kerana waiting list terlalu ramai... saya hanya mengambil 15 peserta sahaja !!! Yang belum dapat dateline payment diharap bersabar !!! saya akan send selepas 3 July 2011... tengok pada kekosongan tempat...

Lady"s Finger pun saya ajar.. tak perlu beli yang dah siap... buat sendiri lagi sedap... nak tau .. datang class!!! menuntut ilmu lagi bagus kerana banyak tips2 yang dipelajari...tak salah menuntut ilmu dengan pelbagai Guru @ Chef... yang penting kita belajar... jika kita ikhlas datang belajar... Insyaallah segala ilmu yang diajar oleh guru kita akan mendapat keberkatan.. Bagi saya guru adalah insan yang kedua dalam hidup saya ..jika guru terasa & kecewa dengan perbuatan kita... hidup kita pun tidak mendapat keberkatan... Saja je!!!... bagi ceramah sedikit... kerana kat luar sana ramai yang duk mengata guru mereka tak bagus... kalau rasa tak bagus tak usah berguru... buat sendiri sahaja ya !!!! Sepanjang saya menuntut ilmu dengan pelbagai chef dari luar negara .. macam2 saya perolehi... hasilnya sudah nampak didepan mata & impian saya sudah tercapai dengan kesabaran & ketekunan melalui pelbagai ranjau onak & duri...

Ini adalah hasil sentuhan dari peserta kursus yang hadir pada hari ini...

Boston Cheese Cake... diadun & dibancuh sendiri oleh peserta....

Red Velvet cake... senang sahaja membuat kek ini... ternyata amat sedap sekali !!!!

Fatimah ini adalah student Bachelor saya di Unirazak... beliau datang kesini untuk mendalami lagi ilmunya... kerana diUnirazak saya hanya mengajar basic2 sahaja... beliau sudah membuka bisness bakerynya... semoga berjaya!!!

Dessy & Iena sedang menyiapkan kek tiramisu... sebiji seorang...!!! saya menggunakan mascarpone cheese yang mahal & sedap...!!!

Cheese cake... kepada yang tak pandai membuat kek pun boleh join class ini... class ini start dari timbangan bahan2 sehingga terhasilnya kek seperti diatas....

Yus & Kak Faridah... tekun menyiapkan kek masing2....Tahniah .. Semoga Berjaya!!!

Hias... jangan terover-over!!!... kalau sarat dengan hiasan dah tak nampak mahal ya!!!!

Lydia... walaupun sarat mengandung... tak pernah miss join class yang saya anjurkan... Terima Kasih Lydia... dah bersalin sms saya ya... "nak bagi hadiah kat baby"

Berbaju biru itu adalah Carol... kawan saya semasa belajar dahulu... beliau berasal dari Sabah & menetap disana....Sekarang sudah memeluk Agama Islam...

Suasana Class Hand"s On yang saya anjurkan...buat sendiri tau !!!!

Fatimah... seronoknya bermain dengan krim....

Berbaju hitam diatas adalah My Assistant ... Fuad... class ini banyak dibantu oleh Fuad & Tipah... beliau pun memang sudah diasuh oleh saya untuk mendalami bidang Pastri kerana anak2 saya ( Amirah & Amierul ) masih belajar...Tipah adalah seorang assistant saya daripada Jawa Tengah yang cekap sekali... ideanya memang bagus...

Lady"s Finger... sedap sekali... resepi 5* star hotel!!!!



So Kuei Lan & Shamsinar tekun menyiapkan kek masing2....

Puan Bahariah... sedang membuat tiramisu kek...

Boston Cheese Cake... sebelum dibakar...

Yusra , Carol & Kak Faridah sedang menyiapkan cheese cake.

Demo cara2 menghias kek sebelum dibakar...

Peserta sedang membancuh cake... buat sendiri tau !!! kalau saya buat ... nanti tak dapat belajar !!! Ahkir sekali ... resepi yang saya janjikan nak uploadkn step by step akan saya masukkan bila free... memang terlalu busy... jangan risau .. !!! saya akan masukkan step by step, supaya senang nak follow... Terima Kasih buat semua yang datang.. maaf jika ada kekurangan... Selamat menyambut Ramadhan yang akan menjelang nanti & semoga dimurahkan rezeki buat semua pelajar2 saya...