CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS APRIL & MEI 2017 - BERMINAT SILA SMS KE NO 012 3083750 FOR BOOKING..

ASSALAM.. detail MODULE & JADUAL CLASS..sila lihat dibawah ini @ KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )-Rm 100 -
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2016..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

2.Perhatian :- Berminat nak beli RESEPI sila sms @ whatsapp 012-3083750- RESEPI KOMPILASI BISKUT TERLARIS 2015 ( 25 Jenis) @ 2016 ( 20 jenis ) - Rm 100- ( Resepi biskut terlaris sepanjang tahun Chef Asma, mmg berbaloi , sedap!! )
.KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

PERHATIAN!!! Sila booking skrg untuk Class yang ANDA berminat..JGN tunggu tarikh ..waiting list selalu "FULL"

Penting!!..
Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.

=================================


Tarikh: March 2017 ( Sunday) - CLASS Hand,s On (DIY) Basic "SOFT BUN"- Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping , Sausage Roll,Twist Bread,Tuna Bun,Mexican Bun Whole Meal Bread & pelbagai jenis roti lagi akan diajar daripada doh yang gebu - gebass-RM 250 -( Sila Booking Sekarang).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi.. "Sendiri buat dari air tangan ANDA & di "guide" oleh Chef AsTarikh: March 2017 ( Sunday) - CLASS Hand,s On (DIY) Basic "SOFT BUN"- Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping , Sausage Roll,Twist Bread,Tuna Bun,Mexican Bun Whole Meal Bread & pelbagai jenis roti lagi akan diajar daripada doh yang gebu - gebass-RM 250 -( Sila Booking Sekarang).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi.. "Sendiri buat dari air tangan ANDA & di "guide" oleh Chef Asma.
======================================

Tarikh :
11 February 2017 ( Saturday)
- Class Hand's on 19 Jenis Aneka Talam Part 3 + FREE RESEPI (Total 25 Jenis) .
( 6 Kosong )- Rm 200.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

==================================

Tarikh : March 2017 (Sunday)- ( 6 Kosong )- RM 280 - CLASS HAND'S ON 9 TYPES BROWNIES BAKAR & KUKUS (terlajak LARIS)....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang" mmg betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES
Jenis - jenis Brownies :- 1. Cheezy Brownies Kukus 2. Butterscotch Brownies 3. Chocolate Bavarian Brownies 4. Brownies Kedut 5. Nutty Chocolate Brownies 6. German Cheese Brownies 7. Congo Nutty Bar Brownies 8. Double Chocolate Frosted Brownies 9. Crumble Fruity Brownies

========================================

Tarikh :
4 February 2017 ( Saturday ) -Class Hand's on 14 Jenis Aneka Talam - Part 1 termasuk FREE RESEPI -" Talam Durian terhot" (20 Jenis) .
( 5 Kosong
)- Rm 200

KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM

=========================================

Tarikh :
March 2017
( Sunday)-
CLASS HAND'S ON WESTERN FOOD - Rm 350 ( Sms for booking)..Sangat sesuai untuk bisnes & Resepi original from " Hotel "..Sila lihat module dibawah..KLIK GAMBAR CLASS WESTERN CLASS TERHANGAT & Tersangat berbaloi...
Module :1. Mushroom Soup 2. Roasted Whole BBQ Chicken 3. Lasagnea 4. Fish & Chips 5. Chicken Boxing 6. Grilled Chicken Chop 8. Striploin Steak 9. Fish Finger 10. Garlic Bread 11. Russian Salad 12. Coleslaw 13 .Potato with minced beef @ chicken salad 14. Demi Glaze 15. Black Pepper Sauce 16. Mushroom Sauce 17. BBQ Sauce 18. Bachemel Sauce 19. Tartar Sauce 20 .Thousand Island Sauce 21.Cocktail Sauce 22. Vinaigretee Dressing... Tersangat berbaloi2!!!! ... Saya akan tunjukkan cara - cara presentation " hotel style ".. Setiap peserta akan membuat sendiri dari penyediaan bahan2 sehingga "presentation on plate "... selepas itu... boleh packing & bawa balik !!!! tak perlu bawa apa2 Bonus :1. Saya akan tunjukkan cara2 membuat brown stock untuk dijadikan brown sauce( original resepi !!!!) ... bukan menggunakan instant powder!!!! 2. Sherped Pie 3. Breaded Chicken Chop ..Berbaloii..
==================================

CLASS DIBAWAH INI BELUM ADA TARIKH - JIKA BERMINAT, SILA BOOKING SEKARANG....


Tarikh :
( Sunday)
- Rm 280- ( Sila Booking Skrg) -Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container -1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese 7. Cheese Cake Meleleh - kukus.. 8. Cheezy Frosted Resepi ,filling Cheese Lava & Butterscotch yang tersangat sedap.. 9. Chocolate Cheese Lava ( DLM CLASS BYK LAGI CHEF AKAN AJAR - Berbaloi !!! ) 10. KEK LAVA BERHANTU pun saya ajar..Sedap tersangat sedap


=========================================
Tarikh : 15 April 1515 April 2017 (Saturday)- Class Hand's on 14 Jenis Aneka Talam Part 2 + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) ( Sila Booking Skrg ) -Rm 200 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

===========================================
Tarikh : 12 February 2017 - (Sunday)- ( sila booking skrg) - Class Demo IBU DUIT Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 250- ( Penyertaan amat terhad..teramat rugi jika anda tak join..mmg rugi..sila join).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN..ribuan anak murid Chef Asma sudah berjaya menghasilkan produk frozen..ANDA bila lagi?????


Tarikh : 30 April 2017 ( Sunday ) - Class Hand's on 12 Jenis Aneka Talam Part 5 + FREE RESEPI (Total 20 Jenis) -
( Sila Booking Sekarang)- Rm 200
.
KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 5




Tarikh :- Sila SMS sekarang jika Berminat - (Half Day Class Do It Yourself @ DIY)- RM 180 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI..Setiap peserta diajar menimbang, membuat & membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan.Class ini di ajar oleh My Assistant CHEF LEEFA (Indonesia) yg amat pakar dlm Biscotti. Class ini ada 3 sessi ( sessi 1 ~jam 10 am, sessi ke 2 ~jam 12 noon & sessi ke 3~ jam 3 ptg)- sila pilih masa yang sesuai bila ANDA sms for booking.
=====================================

Tarikh :-
Sila SMS sekarang jika Berminat - ( Half Day Class-Do It Yourself @ DIY)- CLASS ALMOND CRUNCHY/ SNAP/ FLORENTINE CRUNCHY - RM 180 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & BUKAN RESEPI INSTANT- ANDA akan di ajar cara memotong dan packaging ).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan.
=====================================

Tarikh :
( Saturday)- ( Sila Booking Sekarang )-
RM 280 - CLASS HAND'S ON & DEMO 8 JENIS KEK CONTINENTAL SLICES " Saiz 10 Inci"(terlajak LARIS)..
..Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias Kek Continental in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan Kek Slices tersangat senang.Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung pun boleh jadi kek yang comel..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja(Sila Rujuk gambar dibahagian label- sebelah kanan @ FB Page Chef Asma Bakery & Class
Jenis - jenis KEK SLICE :-
1. Black Forest Gateaux 2. Mango Tango Gateaux 3. Bluebery Gateaux 4.Strawbery Gateaux 5. Butterscotch Caremel Gateaux 6. Kiwi Gateaux 7.Fruity Gateaux 8. Oren Gateaux


======================================


Tarikh : 8 April 2017 ( Saturay)- Class Hand's on 15 Jenis Aneka Talam Part 4 .( Sila Booking Sekarang ) Rm 200.
KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4


===============================

Tarikh :
1 Mei 2017
( Sunday - Public Holiday ) -( Sila Booking Sekarang )-RM 250.. Class Demo Nasi ARAB ,Nasi Mandhi (AYam & Kambing), Nasi Kabsha Berempah,Salad, Salatah, Soup & KAMBING PANGGANG (seekor kambing) ... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau..selepas class ini pi beli sendiri ya(nak masak dlm portion yang banyak akan diajar..tak perlu periuk mahal)....KLIK
GAMBAR CLASS NASI ARAB

==================================

Tarikh : Next Class - School Holiday- ( Sila Booking Skrg!! )- RM 250 - CLASS DEMO MASAKAN PANTAI TIMUR " SET NASI KERABU TERLAJAK LARIS !!!) Nasi Kerabu Biru Bunga Telang , Nasi Kerabu Kuning, Daging Bakar Berempah , Ayam Panggang Berempah ,Ikan Goreng Salut Tepung ,Solok Lada, Tumis Budu, Tumis Budu Berlemak, & PELBAGAI Condiments untuk Nasi Kerabu "Tak Rugi Join Class Ini.. RESEPI ASLI dari Pantai Timur ( RESEPI BISNES family saya) ....Sangat sesuai untuk bisnes.. FREE RESEPI :- SATAY AYAM & DAGING BERSAMA KUAH KACANG ...mmm SEDAP..Teknik Pembungkusan akan diajar.. JOM JOIN SEKARANG !!! IBU DUIT !!!
================================

Tarikh: (Sila Booking Skrg) - CLASS SEMI DEMO ASSORTED ECONOMY "SWISS ROLL"- Benji Roll, Triangle Roll, Zebra Roll, Zig-zag Roll & Etc with Italian Butter Cream-RM 250 -( Sila Booking Sekrg- Penyertaan untuk 20 Peserta Shj).. Setiap Peserta akan diajar mengulung SWISS ROLL & teramat HALUS TEKSTURNYA (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..

=====================================
Tarikh : ( Saturday)
-CLASS Hand,s On (DIY) PUFF PASTRY -Pelbagai Jenis Puff Pastry seperti Chicken Pie, Sardine Puff, Danish Puff , Fruit Puff , Vol -au- Vent & byk jenis lagi -RM 280 -( Sila Booking Skrg!!).. Setiap Peserta akan diajar untuk membuat sendiri puff yang berlapis- lapis - sila lihat gambar di label sebelah kanan - CLASS PUFF PASTRY..Berbaloi-baloi
=======================================
Tarikh : ( Sila Booking Skrg) - Rm 200 Class Semi Hand's On Assorted Choux Pastries ( Sweet and Savoury ) & DURIAN CREPE. ... sesuai untuk hantaran & doorgift...berbaloi - baloi !! (Harga OFFER!! KLIK GAMBAR CLASS CHOUX PASTRY ...* setiap peserta akan membuat sendiri Assorted choux pastry &" durian crepe".. resepi yang meletop...filling yang tidak terasa muak di tekak & sesuai dimakan sejuk @ suhu bilik... KLIK MODULE CLASS CHOUX PASTRY

=========

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***

Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )

Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

No Telefone : call / whatsApp/ sms : - 012-3083750

Website : http://chefasma.blogspot.com
Website : www.chefasmakitchenware.com

Email: chefasma19@yahoo.com

Facebook : Asma Nordin

FB Pages : Chef Asma Bakery & Class
FB Pages : Chef Asma Kitchenware

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi..

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 5.00

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Wednesday, July 31, 2013

TAHNIAH dari MAMA buat anak teruna ku...

Tahniah dari MAMA buat Amierul ... sudah besar anak teruna saya ini... mereka semua datang ke CHEF ASMA STUDIO adalah untuk sesi interview bersama saya tentang " CAREER TALK'" untuk projek usahawan ... semoga anda semua akan berjaya  ... harumkan nama IKM KUALA LUMPUR... semoga cita- cita anak teruna ku ini akan berjaya menjadi seorang "welder underwater" dan sampai ketahap seorang "Engineer" .. moga2 ada pewaris dipihak my hubby.. my daughter dah ikut jejak saya didalam bidang culinary...
Tinggi lampai macam my hubby...Sorry.. saya masukkan gambar ini sekadar kenangan buat diri saya dan juga keluarga saya bila berada dikejauhan...kami berdua ini telah ditakdirkan panjang umur.. jika tidak.. memang dah tak ada didunia ini... semasa kandungan saya tujuh bulan .. rumah yang saya sewa di Johor telah dipanah penir.. ketika itu saya baru bagi salam selepas Solat Zohor... dalam hujan renyai2.. petir menyambar dan api panahan petir telah menyambar masuk kebilik saya setentang dengan toilet.. nasib baik saya tak sempat ketoilet.. kalau tidak .. memang dah sampai ajal saya.. dalam keseorangan saya boleh keluar minta bantuan dari jiran- jiran.. jiran2 ingatkan saya dah  terkena panahan itu.. kerana mereka nampak dari jauh memang api panahan petir itu kuat sekali..( hanya saya sahaja yang nampak macamana cahaya api itu ) Alhamdullilah.. saya selamat ... saya memang selalu ditinggal oleh "my hubby" kerana kerja berjauhan.. Inilah dugaan buat diri saya ketiga itu umur saya baru 22 tahun terpaksa hadapi seorang diri...kerana selalu ditinggalkan saya menjadi seorang yang tabah.. jika saya ada rasa keresahan.. saya akan baca " ayat2 al - quran dan surah2 yang diajar oleh mertua saya" hati saya jadi tenang...Saya harap semua usahawan yang ingin berjaya akan menjadi seorang yang tabah.. pelbagai dugaan akan dihadapi.. tempuhi dengan tenang... Insyallah kita akan berjaya.. Kejayaan kita seharusnya berbekalkan semangat yang tabah.. Alhamdullilah ... anak teruna ku menjadi insan yang baik kelakuannya.. itu sahaja doa dari seorang ibu buat anak- anak... Jangan merasa rendah diri jika tak sehebat orang lain sebaliknya kehebatan kita pada Jurusan Kemahiran harus dibanggakan..Tahniah kerana telah berjaya didalam ujian 3G dan 6G for welding dan juga menjadi seorang pelajar terbaik semasa diGiat Mara ( shorcourse 6 bulan semasa menunggu keputusan exam SPMV )..Jangan fikirkan gaji yang dioffer mencecah ribuan ringgit... rebutlah peluang untuk belajar dahulu.. Ilmu pengetahuan yang tinggi akan membuat diri kita dihormati.. Saya memang mengalakkan anak-anak  mahir dalam bidang kemahiran.. dimana kita belajar jangan dikisah.. yang penting.. minat kita akan membawa kejayaan.. Tahniah buat semua...

KHASIAT BUAH MAHKOTA DEWA

Assalam dan Salam Hormat... ini adalah Buah Mahkota Dewa yang terdapat ditaman rimbunan herba dirumah Chef Asma.. saya memang suka dengan pokok- pokok herba kerana jika ada shooting.. boleh petik sahaja... terima kasih kepada My Hubby kerana menanam pokok- pokok herba... kalau saya tanam dah lama mati.. tangan panas...kalau bakar kek menjadi.. tanam pokok semua mati...saya upload gambar ini adalah untuk rujukan buat diri saya sendiri  .. jadi senang saya masukkan diblog sebagai rujukan...tetapi  buah ini mengandungi racun jika tidak disediakan dengan betul.. untuk penyediaanya .. seeloknya dapatkan nasihat dari yang pakar...



Khasiat Mahkota Dewa untuk Kesihatan :: Mahkota Dewa adalah salah satu tanaman ubat asli Indonesia yang diperkirakan berasal dari papua- irian jaya. Tanaman ini dikenal sebagai salah satu tanaman obat mujarab karena mengandung sejumlah zat aktif yang bermanfaat bagi tubuh.Kandungan zat aktif dalam mahkota dewa dan peranannya :
  • Alkaloid - memiliki sifat detoksifikasi sehingga dapat menetralisir racun di dalam tubuh.
  • Saponin - bersifat anti bakteri dan anti virus , berperan untuk meningkatkan sistem kekebalan dan vitalitas tubuh, mengurangi kadar gula dan penggumpalan darah.
  • Flavonoid - bersfat anti radang, memiliki peran untuk mengurangi resiko penyakit jantung, menurunkan kadar kolesterol dan penimbunan lemak pada dinding pembuluh darah. Dapat mengurari rasa saki t ketika terjadi pendarahan atau pembengkakan.
  • Polifenol - bersifat anti alergi ( anti histamine )
Morfologi tanaman mahkota dewa
  • Tumbuh menahun dengan ketinggian antara 1-2.5 meter.
  • Batang bulat, dengan permukaan kasar, warna coklat, berkayu dan mengadung getah.
  • Daun mahkota dewa adalah daun tunggal. Dengan posisi saling berhadapan.tangkai daun pendek, berbentuk lanset, ujung dan pangkal daun runcing. Bagian tepi daun rata dengan bentuk tulang menyirip. Permukaan daun licin dengan warna hijau tua.
  • Buah mahkota dewa berbentuk bulat, berwarna hijau ketika muda dan berubah menjadi merah ketika sudah matang dengan daging buah putih,berserat dan berair. Kulit luar licin dan beralur, diameter buah sekitar 3-5 cm.
  • Biji buah berbentuk bulat dan memiliki tekstur keras. Warna coklat.
Khasiat Mahkota Dewa
Pemanfaatan mahkota dewa lebih banyak pada bagian buah dan daun.
Beberapa jenis penyakit yang bisa disembuhkan dengan memanfaatkan kedua bagian tumbuhan tersebut yaitu :
  • Disentri
  • Jerawat,
  • Tumor dan kanker
  • Eksim dan gatal-gatal
  • Dan banyak jenis penyakit lainnya yang bisa diobati
Dalam memanfaatkan bagian dari tanaman mahkota dewa seperti buah dan daun harus melalui proses pengolahan terlebih dahulu, karena bagian tersebut mengandung racun dan bisa menyebabkan efek buruk bagi tubuh seperti mulut bengkak, sariawan, mabuk, kejang bahkan pingsan.
Demikian ulasan singkat mengenai manfaat dan khasiat mahkota dewa sebagai salah satu tanaman obat.

RESEPI PRODUCT TRIO

Assalam dan Salam Hormat.. ini adalah resepi yang menggunakan product TRIO... resepi ini ada dimuatkan didalam MAJALAH RASA EDISI OGOS...Talam Tepung Cha - cha menggunakan steamer TRIO...
Kek Cawan Cutie - cutie menggunakan acuan CUTIE - CUTIE... murah sahaja...sila sms untuk harga..
Kek Lapis .. menggunakan oven TRIO TEO 48...
Biskut Badam menggunakan mixer TPM 2000.. MIXER terbaru.. berbaloi jika anda memilikinya.. sms untuk dapatkan harga yang termurah... bandingkan harga dengan jenama terkenal.. anda berbaloi- baloi memilikinya.. tunggu apa lagi.. order sekarang.. terdapat dua warna.. GREY  & RED....
Perhatian.. nak besarkan gambar ini.. clik diatas gambar.. baru nampak besar & boleh baca resepi.. tq dan jumpa lagi...

Wednesday, July 10, 2013

SALAM RAMADHAN DAN SELAMAT BERPUASA ....

Assalam buat semua yang berada didalam negara atau luar negara.. saya ucapkan SELAMAT BERPUASA dan maaf jika ada terkasar bahasa sepanjang kita bersama..
Saya dan my hubby hulurkan kemaafaan jika ada terlanjur kata dan maaf atas kekurangan kami...
Kepada keluarga kami , sahabat handai dan para anak-anak murid diharap semoga dibulan Ramadhan ini akan dilimpahi rezeki...
Mohon maaf atas kesilapan dan Insyallah kita akan berjumpa lagi selepas bulan Syawal nanti.. jadual akan diupload pertengahan Ramadhan...
 Sepanjang berada ditanah suci .. doa saya buat semua .. semoga anda semua dapat berkunjung ketanah suci dan segala rezeki anda diberkati... Maaf dari kami sekeluarga.. jumpa lagi.. sekadar Tips untuk para isteri untuk menambat hati suami dibulan yang penuh kemuliaan ini...


Tips Pikat Suami Dengan Air Tangan Isteri  :-
9 tips agar anda boleh terus mengikat tali perkahwinan anda dengan penuh bahagia melalui masakan ‘air tangan’ anda.
1. Jangan jadikan alasan anda tidak tahu memasak. Keluarkan sedikit modal untuk pergi menghadiri kelas dan kursus masakan.
2. Kerapkan menonton rancangan masakan yang ada di TV dan ambil nota. Kemudian terus anda cuba resipi yang anda dapat itu untuk mencuba memasaknya di dapur.
3. Beli dan baca buku masakan yang ada di pasaran.
4. Pada hujung minggu, anda boleh ajak suami anda untuk pergi membeli barang-barang dapur dan simpan stok untuk seminggu.
5. Jika anda penat, pujuk suami anda untuk turut membantu anda di dapur. Ini dapat mengeratkan lagi hubungan anda berdua.
6. Anda boleh bertanya sekali-sekala kepada suami anda apakah masakan yang dia teringin sangat untuk rasa. Cuba penuhi permintaan dia. Pasti dia akan bertambah-tambah sayang anda.
7. Jangan biarkan dapur anda langsung tidak berasap untuk jangka masa yang lama. Paling kurang pun anda boleh beli makanan sejuk beku seperti sosej, nugget, kentang-goreng, karipap frozen. Masak dan sediakan untuk suami anda.  ( datang belajar class frozen selepas raya )
8. Untuk menjimatkan masa, anda boleh sediakan sekali dulu bahan-bahan asas masakan seperti bawang dan cili kering yang siap dikisar. Simpan dalam peti ais kerana ia lebih tahan lama. Anda boleh pujuk minta bantuan dari suami anda untuk sama-sama membantu.
9. Dalam sehari, sesibuk mana anda pun, anda wajib meluangkan masa menyediakan masakan untuk suami anda.
Semoga tips-tips ini dapat membantu anda untuk terus ‘tambat’ perut suami anda dengan air tangan anda.(Sumber; Kursus Perkahwinan.Com)