Monday, June 6, 2011

GAMBAR CLASS BISKUT RAYA 2011

Assalam... ini sebahagian gambar2 biskut yang saya ajar didalam Class Demo Biskut Raya 2011..Sebanyak 20 jenis biskut termasuk free biskut... hanya ini sahaja gambar yang sempat saya snap... Insyaallah saya akan masukkan lagi gambar2 & nama2 biskut yang diajar semasa class... gambar2 ini untuk rujukan pelajar2 yang hadir ke class saya sahaja...yang tak hadir ke class saya .. jika nak beli resepi & biskut sample .. tolong hubungi saya.... saya pun ada simpan sample2 biskut & resepi untuk dijual ... sample hanya limited sahaja...saya hanya memberi peluang kepada yang tak sempat hadir ke class ini... jika hadir lagi bagus dapat lihat sendiri cara2 penyediaan & tips penyediaan biskut didalam class....kalau dah tinggal jauh tak dapat datang tak pa.... boleh beli resepi.... kalau nak diposkan ... risau takut hancur... datang ambil sendiri lagi bagus....

Biskut yang siap dipacking untuk diberi kepada peserta...

Contoh2 biskut yang dipacking didalam bekas...

Terpegun & terpesona melihat biskut2 yang siap dipacking... ini semua akan saya tunjukkan didalam class....

Wow!!... banyak... jangan risau... semua yang hadir dapat 20 jenis biskut... berbalaoi2...!!

Tersusun kemas... terima kasih kepada my assistant ( Fuad & Tipah ) yang bertungkus - lumus menyiapkan biskut ini sampai jam 2 pagi...

Biscotti...belum dibakar lagi... resepi yang menjadi kegemaran ramai... memang sedap... penyediaan yang teramat2 senang... mesti laris jualan dibulan Ramadhan....

Saya menggunakan pembaris talam untuk mendapatkan ukuran yang tepat... pembaris ini banyak kegunaannya... berbaloi2 membelinya...RM 50.00 sahaja untuk 1 set....

Cluster Rice Tartlet... saya menggunakan coklat yang bermutu tinggi....& dicampur dengan hazelnut paste...

Biskut Mak Datin.... biskut ini pernah saya keluarkan resepinya didalamMajalah Saji tahun 2009 dengan nama Biskut Colatta... tetapi saya ubah sedikit hiasannya..

Biskut Castello Beauty ... dah bertahun2 saya bisnes biskut ini... anak2 kecil cukup suka... dihujung tu boleh dihias dengan pelbagai hiasan...

Castello Beauty... saya hanya menggunakan mesin pasta sahaja untuk menekannya.. dah tak larat guna tangan... terlalu banyak order setiap tahun...

Strawberry Drizzle.. terlupa assistant saya nak letakkan nestum diatasnya... sepatutnya ada nestum... sapu telur, tabur nestum & bakar.. dah sejuk.. hiaskan dengan coklat strawberi....

Cheese Nori Cookies... terasa lemak & masin....

Pandangan dari depan...lapik kertas patchment paper ya.. supaya biskut tak hangit...

Biskut disusun didalam tray sebelum dipacking... kelihatan kemas & bersih...

Lovely Truffle... didalamnya diisi sebiji almond...

Semperit Crystal... resepi yang sedap campuran kelapa kering...resepi asal saya dapat dari makcik my hubby & diubah suai oleh saya...ya la... makcik buat main campak2 je bahan.. dapat kat saya... ubah la segala2 nya...kalau campak2 .. mana nak jadi .. kalau nak ajar pelajar saya....kena bagi resepi betul2....

Cashewnut Oat... Si Tipah suka sangat dengan acuan ini... acuan boleh di tukar ya.... biskut kegemaran mak saya....

Sweet Mint.... semasa kerja kat Brunei dulu... kawan saya yang dari Filipina suka sangat dengan biskut ini...dah lama tak jumpa mereka... kalau datang Malaysia... calling2 ya...

Semperit Crystal... sebelum dibakar...

Semperit Crystal sebelum dihias...

Lovely Truffle....

Rafferro Truffle...didalam ada sebiji kacang hazelnut...

Mocha Giagunja @ hazelnut....sebelum dihias...

Almanda Drizzle... hot sale biskut setiap tahun...

Biskut Rabbani... mengambil nama Kumpulan Nasyid Rabbani... biskut ini asalnya .. saya cipta untuk Rabbani... itula namanya Biskut Rabbani...setiap tahun mereka ambil dengan saya.. tetapi sekarang wife Azadan ( Ketua Kumpulan Rabbani) dah buat sendiri... Azadan dah buka kedai Bakery di Bangi ( tak silap saya) ... alamatnya dah terdelete semasa phone saya rosak tempohari... memang sedap.. rasa lain dari yang lain... ( Al- fatihah buat Ustaz Asri)

Biskut Rabbani disusun didalam tray & dihias...

Biskut Cheese Nori .. sebelum dibakar...

Biskut Sweet Mint .. sebelum dibakar...

Cashewnut Oat.. sebelum dibakar...

Biskut Rabbani .. sebelum dihias...

White Beauty sebelum dihias...

Caterpillar sebelum dibakar..

Strawbery Drizzle....sebelum dibakar...

Strawbery Drizzle... tabur nestum sebelum dibakar... gambar yang diatas tadi... Tipah lupa tabur nestum....Terima kasih kerana menjadi pengikut setia saya & jumpa lagi .. Semoga mendapat rezeki yang bertambah2 di Bulan Puasa.. jangan lupa bersedekah pada yang memerlukan & .. barulah rezeki kita diberkati ...Amin....

2 comments:

  1. salam chef asma...nk tnye la chef dok mne... kuih raye 2011 tu menarik lau dlm kl-klang-s.alm area nk order la...

    ReplyDelete