Wednesday, May 2, 2012

CLASS FRENCH PASTRIES 5 FEB 2012

Assalam & Salam Hormat ...Gambar - gambar ini adalah daripada class 5 Feb 2012... Terima kasih kepada pelajar- pelajar yang join ... diharap menjadi usahawan yang berjaya & dilimpahi rezeki untuk seisi keluarga... Class Assorted French Pastries akan diadakan lagi pada 13 Mei 2012 ( Sunday ) ... Jika berminat.. sila sms @ email...Pelbagai jenis French Pastries & teknik untuk hiasan akan diajar.. ternyata amat berbaloi- baloi !!.... Pelbagai jenis cream & filling yang selalu digunakan dihotel - hotel 5 * star akan saya kongsikan resepi didalam kelas ini...dapat menambahkan pendapatan sempena musim perayaan & kenduri - kendara... sesuai sekali dijadikan sebagai " slices cake "..... Daftar sekarang !!! Kelas ini adalah kelas terahkir sebelum menjelang bulan Ramadhan.....

Pelbagai jenis French Pastries yang siap untuk " display "

Assorted French Pastries yang siap dipotong untuk dihidangkan...

Sessi packaging untuk dibawa pulang... ternyata berbaloi - baloi...

Seronok... dapat pelajari banyak teknik & hiasan .. sangat mudah sekali untuk menghasilkan pelbagai jenis French Pastries...

Terima kasih kepada Kak Gayah dari Sarawak kerana selalu hadir ke kelas saya & semasa saya ke Sarawak ... layanan yang diberikan bagus sekali... Terima Kasih dari saya sekeluarga...

 Sebahagian French Pastries yang akan dibawa balik oleh setiap peserta..." datang lenggang - kangkong... bawa balik berkotak"... he.. he..he..seronok !!!

Sessi packaging.. terima kasih kepada semua pelajar saya yang hadir pada hari ini... kebanyakkannya adalah pelajar2 yang setia dengan saya dari saya mengajar di bakery - bakery shop dahulu..& saya minta berbanyak maaf kepada bakery - bakery shop di Seluruh Malaysia kerana tidak dapat memenuhi undangan mengajar ditempat anda... bukan tak nak.. tetapi jadual saya untuk tahun 2012 terlalu padat...buat masa sekarang .. jika ingin belajar .. sila hadir ketempat saya " CHEF ASMA CULINARY STUDIO "...

Sebahagian French Pastries yang sempat di"snsp" gambarnya....rugi tak join class ini...
 White Cheese Cake... banyak lagi kek- kek saya buat tetapi ... my hubby terdelete folder dalam my camera....yang tinggal hanya gambar- gambar dalam phone hubby je... sorry ya...!!
Sessi hias - menghias.... setiap kek saya ajar macam mana nak potong supaya kelihatan kemas...tengok demo didalam kelas.. lagi bagus...
Strawbery Tripple... saya menggunakan Italian Butter Cream... Butter cream ini memang selalu digunakan untuk hiasan French Pastri semasa saya berkerja dihotel 15 tahun lepas...saya tidak menggunakan icing cream kerana terlalu manis... Italian Butter Cream sangat sedap & teksturnya halus ... jom .. join class ini...
 French Pastries yang akan dibawa pulang oleh setiap peserta...
 Strawbery  Triple ... sedap !!!!
Potongan yang kemas & cantik...
 Cara - cara potongan & cara untuk meletak hiasan...

 Fruity Crumble Cake...extra resepi ... bonus !!!.. my untie sangat suka... rasanya yang lembap & crunchy... ini adalah resepi dari lebihan kek... saya adunkan untuk menjadikan kek yang lempab & crunchy..resepi ini adalah daripada hotel .. selalu saya hidangkan semasa " hi- tea".. sekarang saya sangat seronok & dapat keluarkan segala idea saya semasa kelas...bagi pengusaha kedai kek... sesuai sekali anda join kelas ini....
Sebahagian kek akan dibawa pulang oleh setiap peserta...

 Rasbery cheese brownies....

 Resepi yang enak... sesuai untuk jualan...

 Semua kek akan saya siapkan seperti ini dahulu... sorry banyak gambar  sudah terdelete oleh my hubby...

 Sekadar idea untuk hiasan didapur... buat sendiri... jika dijadikan sebagai hiasan didapur sangat cantik sekali...
Sebahagian French Pastries yang siap di potong..

Sedap & menyelerakan sekali... hiasan menggunakan coklat...

Sebahagian hiasan yang akan diajar semasa kelas...

 Hiasan daripa coklat... sangat senang & cantik sekali...

 Kek ini seharusnya disejukkan dahulu sebelum memotongnya... baru kelihatan cantik & kemas... Sorry.. saya hanya sejukkan sekejap sahaja kerana hendak dipotong untuk dipackaging...
 Sessi packaging sudah bermula...
Sangat berbaloi - baloi... dengan hanya RM 180.00 sahaja... termasuk makan & minum... bawa balik berkotak 2..
Strawbery Cheese Brownies.... sedap... disaluti buah - buahan...

Ahkir sekali .. terima kasih buat semua yang hadir & semoga berjumpa lagi... Maaf jika ada kekurangan... semoga anda akan menjadi seorang usahawan yang berjaya & seorang JUTAWAN SENYAP.... tak boleh kecoh2 ... sekarang bahaya !!! banyak kes culik ...& semoga  keluarga anda akan bahagia keahkir hayat... hati mesti ikhlas supaya hidup kita sentiasa ceria & dilimpahi rezeki... AMIN....

No comments:

Post a Comment