CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS OCTOBER & NOVEMBER 2014

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS OCTOBER & NOVEMBER 2014.. KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

2. Jika anda berminat untuk membeli RESEPI BISKUT RAYA VERSI 2011 @ 2013 @ 2014.. sila sms detail pilihan anda..Pls call untuk detail info.. Gambar dan module sila .KLIKGAMBAR CLASS BISKUT dibahagian label sebelah kanan.

Penting!!.. Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq

Tarikh :- 1 November 2014 - Saturday- (Half Day Class-DIY)- RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI bersama Chef Tipah( my assistant) ..Setiap peserta diajar membuat, membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan. ( Sy akan call/sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya. .tak perlu group..one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq )

Tarikh :- Boleh join bersama CLASS BISCOTTI -(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : 2 November 2014 ( Sunday)- Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. ( 3 Kosong )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh : 9 November 2014 (Sunday)- Class Demo IBU DUIT Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 200- ( Sila Booking- Peserta yang sudah mendapat detail dateline payment-Sila buat bayaran kerana KIV terlalu ramai-Penyertaan amat terhad untuk 50 peserta shj-list booking sudah mencecah 300 org..sy send detail kepada yg booking awal..jika dah full , sila masuk ke next class hujung November - teramat rugi jika anda tak join..mmg rugi..sila join).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN

Tarikh :- 15 November 2014 - Saturday-(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class Cheezy Tart - Resepi hot & Paling laris ( special secret recepi ) bersama Chef Tipah - my assistant .Setiap peserta diajar membuat, membancuh & cara memasukkan inti supaya nampak cantik dan packaging juga akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : 16 November 2014 ( Sunday) -(10 Kosong)-RM 250..... Class Demo Nasi ARAB , KAMBING PANGGANG & BAKLAVA Dessert.... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau..selepas class ini pi beli sendiri ya(nak masak dlm portion yang banyak akan diajar..tak perlu periuk mahal)....KLIKGAMBAR CLASS NASI ARAB

Tarikh :22 November 2014 (Saturday) - CLASS Hand,s On (DIY) Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping & Whole Meal Bread -RM 250 -( 10 Kosong).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..

Tarikh :23 November 2014 (Sunday) - CLASS DEMO 10 JENIS ANEKA PUDING PART 1 -RM 200 -( 15 Kosong).. KLIKGAMBAR ANEKA PUDING PART 1

Tarikh :- 29 November 2014 - Saturday-(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class Tart Teratai - Resepi hot & Paling laris ( special secret recepi )- bersama Chef Tipah- my assistant.Setiap peserta diajar membuat, membancuh & cara memasukkan inti supaya nampak cantik dan packaging juga akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)


Tarikh : 30 November 2014 ( Sunday)- CLASS HAND'S ON WESTERN FOOD - Rm 350 ( 12 Kosong)
Sangat sesuai untuk bisnes & Resepi original from " Hotel "..Sila lihat module dibawah..KLIK GAMBAR CLASS WESTERN CLASS TERHANGAT & Tersangat berbaloi...

Module :1. Mushroom Soup 2. Sheperd Pie 3. Lasagnea 4. Fish & Chips 5. Chicken Boxing 6. Grilled Chicken Chop 7. Breaded Chicken Chop 8. Sirloin Steak 9. Fish Finger 10. Garlic Bread 11. Russian Salad 12. Coleslaw 13 .Potato with minced beef @ chicken salad 14. Garlic Bread 15. Black Pepper Sauce 16. Mushroom Sauce 17. BBQ Sauce 18. Bachemel Sauce 19. Tartar Sauce 20 .Thousand Island Sauce 21.Cocktail Sauce 22. Vinagrate Dressing... Tersangat berbaloi2!!!! ... Saya akan tunjukkan cara - cara presentation " hotel style ".. Setiap peserta akan membuat sendiri dari penyediaan bahan2 sehingga "presentation on plate "... selepas itu... boleh packing & bawa balik !!!! tak perlu bawa apa2 ... cuma bawa apron & towel sahaja.. !!! Bonus :1. Saya akan tunjukkan cara2 membuat brown stock untuk dijadikan brown sauce( original resepi !!!!) ... bukan menggunakan instant powder!!!! 2. Roasted Whole BBQ Chicken


Tarikh : Sila Booking skrg ( December)- Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. ( sms for booking )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh :Sila booking for next class (Saturday)- Class Hand's on Aneka Talam Part 2-12 Jenis ( pls sms for booking) -Rm 190 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

Tarikh :Sila booking for next class (Saturday ) -Class Hand's on Aneka Talam - Part 1-12 Jenis . ( 3 Kosong )- Rm 190 KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM

Tarikh :Sila Booking for next class- (pls sms for booking ) - RM 250 - CLASS HAND'S ON 6 TYPES BROWNIES BAKAR & KUKUS....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang"..he..he..betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES

Tarikh : Sila Booking for next class
(Saturday) - Class Hand's on Aneka Talam Part 5 -12 Jenis.
( pls sms for booking)- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 5

Tarikh : Sila Booking for Next Class ( Saturday)- Class Hand's on Aneka Talam - Part 4 .( pls sms for booking ) Rm190..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4

Tarikh : Sila Booking for next class (Sunday) - (pls sms for booking)- Rm 280- Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container - (DIY Class )-1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus).. Resepi ,filling Cheese Lava yang tersangat sedap..

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***
Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )
No Telefone : call / whatsApp/ sms : - 012-3083750
Email: chefasma19@yahoo.com
Facebook : Asma Nordin
Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi...

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 10.00... peserta yang berminat sila send request detail melalui email..tq

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Tuesday, November 17, 2009

SHOOTING MAJALAH SAJI - EDISI FEBUARY 2010

Talam labu berlauk jepun

Talam coklat marble

Talam serimuka delima

Talam peanut butter

Hai followers, bloggers & student2 saya... nie sebahagian aktiviti saya pada minggu ini.. memang busy ...terima kasih kepada team Majalah Saji.. keluaran January & Febuary yer... memang special sikit keluaran tahun baru 2010 nanti... tunggu!!! resepi dalam majalah yer.... gambar tak clear... guna hand phone murah jer... camera rosak....kesian !!!!! tunggu hubby belikan... sekali- sekala sponsor apa salahnya yer..... he.. he.. he..sesiapa berminat class talam personel sila email saya yer...

Chocolate cake...

Paris- brest -- dah siap decor...

Paris - brest--- belum decor lagi ...

Bread pudding ..

Bread pudding .. belum bakar lagi... dah siap bakar .. lupa nak snap... sorry..

Mini cream puff

Talam serimuka delima.. guna pengukus TRIO tau... nak beli contact saya...

Talam coklat marble... pun pengukus TRIO....


Talam peanut butter... pun guna pengukus TRIO...



Talam suji lapis... pun guna TRIO...

Ha,,,, nie ler pengukus nya... senang jer... sure talam tak mengelembung... tak
panas...kejap jer masak... nak detail boleh beli dengan saya ... harga Rm 220
jer ( ikut harga pasaran .. tak de offer... lucky draw ada sampai tahun 2010...
yang dah dapat lucky draw tu... sila call saya yer ... ada lagi yang tak collect....


Tengok .. betapa senangnyer... dalam tue TalamTabu Tokyo, Tokyo ada
talam ker????? nie saya letak special nama ler.... sedap !!! yang dah belajar
dengan saya jika tak nak manis , kurangkan 50 gm gula & tambah 1/2 tsp
garam lagi yer... lagi sedap... !!!! ( resepi ??? oh.. dalam majalah saji nanti
yer )

nie pulak ... cup cake untuk anak saya ( Amirah ).. untuk jamuan class... sorry
sorry ... mama tak dapat buat cantik... coz hari yang sama ada shooting...
lain kali nak cun bagi tau booking dulu yer... jgn last minute tau!!!

Siap suruh tulis nama member2 class lagi tue.... nie Amirah buat sendiri
dengan bibik... chocolate cake pun dia bancuh dengan bibik juga..
dah pandai dah... senang ler mama nanti...

FINAL EXAM DIPLOMA SESSI JULY / AUGUST

HAI... nie semasa class exam my student ( UNITAR )... seronok yer... dapat buat kek, pastry & roti sendiri... jangan lupe cuti semester nie buatkan untuk family...belajar sehari pun dah dapat buat yer... ok GUD LUCK TO U ALL... ok klu ada yang berminat nak sambung belajar kat UNITAR... datang ler... DIPLOMA CULINARY YER.. DIPLOMA PASTRY tak der... ok...insyaallah semuanyer lulus.. yang tak antar assigment tue , sils antar cepat yer... klu tak lulus .. kita jumpa next semester yer... he.. he..he...















Sunday, November 15, 2009

GAMBAR CLASS HANDS ON PUFF PASTRY DI YUMMIE BANGI

Assalamualaikum & selamat semua... ini adalah hasil dari class say di Bangi... mmg busy sikit.. banyak lagi nak masukkan gambar2 terbaru... tp kena sikit yer... busy sangat2..kena jaga student final exam ( UNITAR ),shooting buku, majalah & produk non stop.. saturday baru habis hands on kuih talam personnel dengan akak yang nak buat bisnes talam besar - besaran ler... saya juga mengadakan class personel .. tapi kena booking dulu... apa2 jer... ok.. jadual bulan december belum siap lagi... saya akan masukkan kemudian ye... thank u...






duk packaging... class siap awal .. dalam kul 4 jer.... jangan lupa buat yer & terima kasih kepada semua student saya yang attend class hands on puff pastry & ada yang dariIpoh , Seremban, Kelantan dan lain tue... jangan jemu2 datang class saya yer...call ajer klu ada maasaalah..tq semua & terima kasih pada Cynthia kerana menjemput saya mengajar disana...




ha.... dah siap... banyak dapat... kalau beli kat luar... sikit jer... memang puas hati & teknik nyer senang... tak yah pening2 nak lipat berapa... senang jer..tengok ler lapisan nyer....puas hati...


belum bakar lagi...



duk demo... best tau.. buat individu...berbaloi2...

Monday, November 2, 2009

RESEPI ULI2 AIDILFITRI

EPISOD 1

Kek Keju Lebaran

Bahan-bahan:

1 keping kek coklat

A- 500 gram krim keju

125 gram gula kastor

150 ml krim putar

4 biji telur kuning

½ biji kulit lemon (diparut halus) @ limau susu

90 gram tepung kek

B- 4 biji putih telur

75 gram gula kastor

½ sudu besar jus lemon @ limau susu

30 gram tepung jagung

1 sudu kecil perasa coklat

Hiasan:

150 gram krim segar

4 biji buah strawberi

100 gram badam dibakar

Biskut jejari

Cara – caranya :

  1. Putar krim keju dan gula castor sehingga kembang . Masukkan krim putar,telur kuning,kulit lemon dan tepung kek.
  2. Adun kesemua bahan tadi sehingga sebati.
  3. Dalam bekas berasingan , putar putih telur dan gula castor sehingga kembang dan masukkan jus lemon dan tepung jagung.
  4. Satukan kedua- dua bahagian dan masukkan adunan kedalam acuan kek yang diletakkan sekeping kek coklat dibawahnya. Ambil 2 sudu besar adunan dan campurkan dengan 1 sudu kecil perasa coklat., tuangkan keatas kek tadi dan lorekkan .
  5. Bakar didalam ketuhar pada suhu 150 C selama 1 jam 30 minit dengan cara meletakkan air didalam loyang yang berasingan dan letakkan acuan yang berisi adunan kek didalamnya.
  6. Sejukkan kek sebelum dihias dengan bahan – bahan hiasan.

EPISOD 2

Kek Buah Kukus

Bahan-bahan:

1 ketul mentega (250 gram)

75 gram gula perang

3 biji telur

1 sudu kecil perasa vanilla

100 gram buah prun-cincang halus

350 gram buah-buahan campuran

350 gram tepung gandum

½ sudu kecil serbuk penaik

¼ sudu kecil serbuk soda bikarbonat

¼ serbuk kulit kayu manis

½ sudu besar gula hitam

Bahan B

150 gram gula pasir

Cara – caranya :

  1. Putar mentega dan gula perang sehingga berkrim.
  2. Masukkan telur , perasa vanilla dan gula hitam
  3. Satukan kesemua bahan – bahan kering dan masukkan kedalam bancuhan yang diputar tadi.
  4. Masak gula pasir sehingga kekuningan dan tuangkan kedalam bancuhan kek ( semasa masih panas ).
  5. Adun sehingga sebati dan masukkan kedalam loyang.( Permukaan kek hendaklah ditutup dengan kertas timah supaya air tidak menitik keatas permukaan ).
  6. Kukus kek selama 4 jam dan sejukkan sebelum dipotong.

EPISOD 3

Kek Nenas Ceri

Bahan-bahan:

A- 200 gram gula kastor

180 gram mentega

B- 4 biji telur

C- 300 gram tepung naik sendiri

D- 1 cawan jus nenas

1 sudu kecil perasa vanilla

E- 1 sudu besar gula perang

9 keping nenas

24 biji ceri merah

Cara – caranya :

1. Putar gula castor dan mentega sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.

3. Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan jus nenas dan perasa vanilla.

4. Adunkan bancuhan sehingga sebati.

5. Tabur gula perang didalam acuan kek dan susun nenas, letakkan ceri merah ditengah – tengah nenas.

6. Tuang bancuhan kedalam acuan tadi dan bakar didalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 45 minit pada suhu 160-180C atau sehingga masak.

EPISOD 4

Kek Pancawarna

A- 200 gram marjerin

50 gram mentega

250 gram gula kastor

B- ½ sudu kecil perasa vanilla

5 biji telur

C- 250 gram tepung naik sendiri

Sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan coklat.

Sedikit perasa strawberi, pandan dan lemon.

Cara – caranya :

  1. Putar marjerin , mentega dan gula kastor sehingga berkrim.
  2. Masukkan perasa vanilla dan telur sebiji demi sebiji.
  3. Ahkir sekali masukkan tepung naik sendiri , adun sehingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan warnakan serta tambahkan sedikit perasa.
  5. Tuangkan adunan secara berselang – seli sehingga habis.
  6. Bakar pada suhu 160 C – 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.

EPISOD 5

Kek Lobak Merah Kukus

Bahan-bahan:

250 gram mentega

150 gram gula halus

3 biji telur

1 sudu kecil perasa vanilla

200 gram lobak merah-diparut

100 gram buah prun-dicincang

50 gram kismis-cincang

230 gram tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

½ sudu kecil kulit kayu manis

Bahan krim keju:

250 gram krim keju

50 gram gula aising

Pewarna hijau, perasa oren dan oren

Kacang badam bakar sebagai hiasan

Cara – caranya :

  1. Putar mentega dan gula halus sehingga berkrim , masukkan telur dan perasa vanilla.
  2. Satukan lobak merah, buah prun , kismis , tepung gandum ,serbuk penaik dan kulit kayu manis.
  3. Masukkan bahan – bahan yang disatukan kedalam bancuhan mentega.
  4. Adun sehingga sebati, masukkan kedalam acuan dan kukus selama 45 minit atau 1 jam ( permukaan acuan hendaklah ditutup dengan kertas timah untuk mengelakkan daripada air menitik keatasnya )
  5. Sementara menunggu kek masak , putar krim keju dan gula aising sehingga berkrim,
  6. Apabila kek masak, sejukkan dan dihiaskan dengan krim keju dan bahan – bahan hiasan.

EPISOD 6

Kek Bebola Badam

Bahan-bahan:

( A )

250 gram kek coklat

20 gram badam

10 gram walnut

( B )

200 gram coklat masak

1 cawan susu segar

Hiasan:

300 gram coklat urai-coklat

100 gram coklat urai-warna warni

300 gram coklat masak

Mangkuk cawan kertas secukupnya

Cara – caranya :

  1. Panaskan coklat masak dan masukkan susu segar, biarkan pekat seketika.
  2. Campurkan kek coklat,badam dan walnut dan satukan dengan coklat yang dipanaskan tadi.
  3. Adunankan sehingga menjadi doh, bentukkan menjadi bebola .
  4. Sejukkan didalam peti sejuk. Panaskan 300 gm coklat masak dan salutkan kek dengan coklat dan coklat urai.
  5. Apabila siap , masukkan kek kedalam mangkuk cawan kertas .
  6. Hidangkan kek bebola badam.

EPISOD 7

Kek Buah Bakar

A- 160 gram mentega

160 gram gula perang

B- 3 biji telur+1 sudu kecil perasa vanilla

C- 160 gram tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

300 gram buah campuran

Cara – caranya :

  1. Putar mentega dan gula perang sehingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan perasa vanilla.
  3. Ahkir sekali masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan buah campuran.
  4. Masukkan kedalam loyang kek dan bakar pada suhu 160 C atau 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.

Sejukkan kek pada suhu bilik sebelum dipotong dan dihidangkan

EPISOD 8

Kek Kelapa Lapis Coklat

A- 2 ketul mentega (500 gram)

200 gram gula halus

B- 12 biji telur-gred B

C- 100 gram kelapa dipanggang

200 gram Nestum-dikisar

1 cawan Biskut marie-dikisar

Lapisan:

180 biji coklat empat segi ( coklat Cadbury )

Cara – cara :

  1. Putar mentega dan gula halus sehingga berkrim.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  3. Ahkir sekali , masukkan kelapa yang telah dipanggang, nestum dan biskut marie.
  4. Adunkan adunan sehingga sebati.
  5. Panaskan ketuhar menggunakan api bawah pada suhu 160 C, masukkan adunan 6 sudu besar kedalam acuan 9” x 9” x 3” , ratakan dan susun coklat empat segi diatas permukaan kek dan bakar selama 10 minit sehingga bahagian bawah masak.
  6. Untuk bahagian seteruskan gunakan api atas sahaja sehingga adunan habis dibakar.
  7. Setiap bahagian kek dilapis mengunakan kaedah yang sama sehingga habis.
  8. Apabila kek masak, biarkan pada suhu bilik sebelum dipotong dan dihidangkan.

EPISOD 9

Kek Cawan Kopi

Bahan-bahan:

A- 300 gram gula halus

180 gram tepung gandum

60 gram serbuk koko

2 sudu kecil serbuk penaik

½ sudu kecil garam

¼ sudu kecil serbuk soda bikarbonat

1 sudu besar Nescafe

B- 2 biji telur

½ cawan minyak jagung

1 cawan air

3 sudu besar susu tepung

1 cawan air panas

1 sudu kecil perasa vanilla

Krim Coklat Mentega:

150 gram gula halus

250 gram marjerin putih/krimwell

50 gram mentega

Sedikit perasa coklat

Bunga-bunga kecil untuk hiasan

Sedikit pewarna hijau untuk daun

  • ambil sedikit krim untuk dibuat daun

Cara – caranya :

  1. Satukan kesemua bahan – bahan ( A ) didalam mangkuk aduanan .
  2. Didalam bekas yang berasingan, satukan bahan – bahan ( B ).
  3. Satukan bahan ( A & B ) , adunkan sehingga sebati.
  4. Masukkan kedalam mangkuk cawan kertas dan bakar pada suhu 160 C – 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  5. Setelah masak , hiaskan dengan krim coklat mentega dangan dihias dengan bunga – bunga kecil.

Cara membuat krim :

  1. Gula halus, majerin putih dan mentega diputar sehingga berkrim dan putih .
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, Campurkan 1 bahagian dengan sedikit perasa coklat dan campurkan satu bahagian lagi dengan pewarna hijau untuk membuat daun.

EPISOD 10

Kek Pandan Kelapa Krim Mentega

Bahan-bahan:

250 gm mentega @ 200 gm majerin + 50 gm mentega

250 gula kastor

5 biji telur

250 gram tepung berserbuk penaik

20 gram kelapa kering - dipanggang

1 sudu kecil pewarna hijau

Krim mentega:

250 gram marjerin putih @ krimwell

150 gram gula aising

1 sudu pewarna biru

Cara – cara :

  1. Putar mentega dan gula kastor sehingga berkrim.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  3. Ahkir sekali masukkan tepung berserbuk penaik, kelapa kering dan pewarna hijau.
  4. Adunkan sehingga sebati, masukkan kedalam loyang 10” bulat dan bakar pada suhu 160 C – 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.
  5. Sementara menunggu kek masak, putar majerin putih @ krimwell dan gula aising sehingga berkrim dan kembang.
  6. Apabila kek sejuk, hiaskan dengan krim mentega.

EPISOD 11

Kek Keju Oats

Lapisan bawah:

100 gram oats

100 gram mentega

50 gram gula halus

Lapisan kek keju:

250 gram krim keju

80 gram gula halus

100 gram coklat masak putih

250 gram krim putar

¼ cawan susu segar

Hiasan:

Krim putar

Coklat masak putih-diparut

Buah strawberi

Cara – caranya :

  1. Putar krim keju dan gula halus sehingga berkrim.
  2. Panaskan coklat putih dan masukkan kedalam bancuhan krim keju

Berserta dengan susu segar.

  1. Ahkir sekali masukkan krim segar.Adun hingga sebati.
  2. Satukan semua lapisan bawah dan masukkan kedalam mangkuk..@ acuan bulat saiz 9” @ empat segi.
  3. Tuangkan bancuhan krim keju tadi keatas lapisan bawah.
  4. Ratakan dan sejukkan didalam peti ais selama 3 jam.
  5. Hiaskan dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.

EPISOD 12

Kek Pisang

A- 3 biji telur

120 gram gula halus

B- 150 gram pisang montel

1 sudu kecil perasa pisang

C- 250 gram tepung gandum

2 sudu kecil serbuk penaik

½ sudu kecil serbuk soda bikarbonat

(bahan C diayak bersama)

D- 150 ml atau ½ cawan susu segar

100 ml ½ cawan minyak jagung

Akhir sekali: 100 gram kismis

Hiasan:

Krim putar @ fresh krim

Pisang

Buah strawberi

Cara – caranya :

  1. Putar telur dan gula halus sehingga kembang.
  2. Masukkan pisang montel yang telah dilecek halus dan perasa pisang.
  3. Ahkir sekali masukkan bahan – bahan yang diayak berselang – seli dengan susu segar dan minyak jagung.
  4. Masukkan kismis dan gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan kedalam acuan 10” bulat @ berlubang tengah., dan bakar pada suhu 160C – 180C selama 45 minit atau sehingga masak.
  6. Sejukkan kek dan hiaskan dengan bahan-bahan hiasan.

EPISOD 13

Kek Kukus Coklat Lembap

Bahan-bahan:

1 ketul mentega

1 cawan gula kastor

3 biji telur

½ cawan susu cair

½ cawan air

1 cawan tepung naik sendiri

½ cawan serbuk koko

Krim coklat:

250 gram coklat masak

½ cawan susu segar

Hiasan: 100 gram coklat masak putih 100 gram coklat urai

Cara – cara :

  1. Putar mentega dan gula kastor sehingga berkrim.
  2. Ayak tepung naik sendiri dan serbuk koko.
  3. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang – seli dengan susu cair dan air.
  4. Adunkan bancuhan sehingga sebati.Masukkan kedalam acuan .
  5. Kukus selama 1 jam 45 minit .
  6. Sejukkan kek sebelum disapu dengan krim coklat dan dihias dengan bahan hiasan.
  7. Cara membuat krim coklat : Panaskan coklat masak dan masukkan susu segar.Biarkan sejuk seketika.