CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS JUNE 2014

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS BULAN JUNE.. KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli resepi biskut raya versi 2012 ( 25 jenis )KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

2. Jika anda berminat untuk membeli RESEPI BISKUT RAYA VERSI 2011 @ 2013 @2014.. sila sms detail pilihan anda..Pls call untuk detail info.. Gambar dan module sila .KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

Penting!!.. Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq

Tarikh : 21 June 2014 (Saturday) - Class Hand's on Aneka Talam - Part 4 . (Sudah Penuh)- Rm 190..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4

Tarikh : 22 June 2014 ( Sunday ) - Class Hand's on Aneka Talam Part 2-12 Jenis . ( Sudah Penuh )-Rm 190 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

Tarikh : 28 June 2014 (Saturday) - Class 100% Hand's on Aneka BISCOTTI. (5 Kosong)- Rm 150. Sila jaoin class ini.. berbaloi-baloi Masa: 10am - 6pm ( sy akan tetapkan setiap peserta akan dtg pukul berapa - 3 jam sahaja untuk class -CHEF TIPAH (Pakar Biscotti) akan ajar anda- sy ada Master Class-tidak dpt bersama anda , jgn risau Chef Tipah memang pakar dalam pembuatan biscotti)..Setiap peserta diajar membuat, membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) ..daftar sekrg sebelum bulan puasa menjelang tiba.. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang bulan Ramadhan. ( saya akan call peserta yang dah booking mengikut kelapangan masa free "Chef Tipah"- kerana dia yang akan ajar- dia adalah yang paling terlatih untuk buat biscotti ..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : After Raya - Sila Booking Sekarang ( Sunday) - Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container - (DIY Class )-(1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus)- Rm 280 .. Resepi yang tersangat sedap..

Tarikh :-SILA BOOKING JIKA BERMINAT - Half day class - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar)..daftar sekrg sebelum bulan puasa menjelang tiba.. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang bulan Ramadhan.( saya akan call peserta yang dah booking mengikut kelapangan masa saya free...tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : After Raya - Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. (Harap Maaf -Sudah Penuh)- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

Tarikh : After Raya - Class Hand's on Aneka Talam Part 5 -12 Jenis. (5 Kosong)- Rm 190. Sila jaoin class ini.. berbaloi- baloi....KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART5

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***

Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )

No Telefone : - 012-3083750

Email: chefasma19@yahoo.com
Facebook : Asma Nordin

Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi...

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 10.00... peserta yang berminat sila send request detail melalui email..tq

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Thursday, March 18, 2010

RESEPI FAK THONG SANG KHA -YA ( THAI DESSERT ) @ PUMPKIN CUSTARD


1. Bahan- bahan untuk membuat pumpkin custard... resepi kat bawah yer... buat jer ler...ini jer yang termampu saya bagi .. nak share banyak lagi... tapi masa terlalu pantas... banyak assigment yang harus disiapkan.. sorry ler lambat reply sms , email & apa2 jer ler... ingat .. tapi tak sempat...class TALAM & COKLAT bulan APRIL KAT SEBELAH TUE YER....kalau nak feedback cepat .. pls call @ sms... saya akan cuba jawab semua... sabar yer... ok... TENGOK JADUAL KAT SEBELAH YER...


2. Bahan2 yang telah disatukan...


3. Tuangkan santan.. santan pekat yer.. jangan cair.. tak jadi .. jangan salahkan saya... kalau tak tau... masuk class masak yer.. dapat ler tau teknik2 terbaru... lagi banyak belajar.. lagi banyak ilmu yang kita dapat.. nak keberkatan... jangan kedekut...


5. Ramas guna tangan jer.. kalau tak nak air tangan .. pakai ler sarung tangan.. tapi guna tangan lagi best...


5. Tapis & tuang kedalam labu...


6. Sedia untuk dikukus..


7. Jika tak nak masuk air .. tutup dengan foil yer...

8. Wap dah naik... ok tak... dah masak ler.. try cucuk dengan lidi yer.. kalau masih lembik kat tengah tu.. kukus kejap lagi.. jangan lama .. nanti labu pecah ...


9. Dah masak....


10. Dah siap dipotong.. hidang jer ler..Dessert nie kalau beli memang mahal.. buat sendiri senang jer...Kalau nak guna pengukus TRIO pun boleh.. tapi kena guna labu yang rendah sedikit yer...nie resepi nyer...

FAK THONG SANG- KA –YA ( PUMPKIN CUSTARD )- THAI DESSERT.

BAHAN – BAHAN :

( A ) 4 biji labu ( berat 700 – 800 gm setiap satu biji )

( B ) 150 gm gula melaka
150 gm gula pasir
6 biji telur itik
6 biji telur ayam
3 helai daun pandan
400 ml santan pekat ( guna santan kotak pun tak pe ye... )
1/8 tsp vanillin – tak guna pun tak pe.. untuk hilang bau hanyir telur jer....
( tak nak hanyir buang tali pusat telur ye.... )


CARA- CARA MEMBUAT NYA :

1. Labu dibasuh & dipotong bahagian atasnya & buang biji.
2. Bancuh semua bahan ( B ) , ramas dengan tangan jer... sampai gula hancur.
3. Tapis & masukkan kedalam labu tadi.
4. Tutup permukaan atas dengan foil ( tak nak bagi air terkena atasnya ), tak tutup pun tak pe.. tapi penutup pengukus kena ler lap selalu...
5. Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tue...

NOTE : SILA LIHAT STEP BY STEP TUE YE.....

3 comments:

pwincess AJA said...

sy pernah makan masa holiday kat bangkok dlu.
baru tahu camneh cara buatnya.
nt nak try la.thanks for da recipe chef.;)))

amsorr said...

hehehehe..org trg panggil sekaya labu...rupenya sekaya amik dr bahasa thai..SANG KHA -YA..

Ms Niena said...

salam chef....semoga sihat hendaknyer.bagaimana kelas buat tepong kek segera yg chef janji dulu?agak2 leh tak saya belajar?tolong sms saya chef kalau chef buat kelas tuh...msniena 019-3040475 .. http://msnienarecipe.blogspot.com

Post a Comment