Assalam dan Salam Hormat buat semua...gambar - gambar ini adalah sebahagian apa yang akan diajar didalam Class Usahawan Aneka "FROZEN'" pada 30 June 2013 ( Sunday ).. masih ada kekosongan tempat.. sila booking sekarang .. email terbaru saya sekarang adalah :- chefasma19@yahoo.com...atau sms ditalian HOTLINE 012-3083750.. sila guna email ini untuk berurusan dengan saya.. email yang lama dah tak boleh digunakan lagi.. Harap Maklum..
Pau yang cantik dan tak berkedut- kedut... resepi dah diinovasi.. Insyallah cantik dan berseri- seri...
Berkilat - kilat... bila melihat hasil pau yang berkilat- kilat dan lembut.. sudah tentu anda semua akan ceria...
Pulut Panggang... inti serunding udang..
Pulut Panggang yang akan diajar adalah dua jenis... serunding ikan Pantai Timur dan serunding udang..
Pulut Panggang yang sudah siap untuk di frozen...
Pelbagai jenis inti... inti karipap
Inti Martabak Mini dan nak guna untuk inti karipap pun sedap...
Inti "Chicken Samosa"...
Semi Hand's On... Peserta sedang membuat karipap pusing...
Demo macamana nak sediakan untuk dijadikan frozen...
Roti Canai selepas ditebar.. cantik...
Mini Martabak.. jika frozen .. jangan masak macam nie.. nak makan terus boleh.. frozen kena half cook... anak-anak murid.. Ingat>>>> half Cooked............
Sardine Roll yang siap digoreng untuk dimakan terus..
Peserta sedang membalut pulut panggang..
Roti canai.. nak makan terus boleh masak seperti diatas.. jika frozen "half cooked" sahaja...
Black sesame popia.. menjadi kegemakan anak- anak sekolah jika diisi sausage didalamnya..
"Small Dough" untuk sardine roll... tunggu sampai keluar minyak baru boleh dicanai...
Wow>>>> cantiknya roti canai ini...senang sekali resepinya.. jom.. join class frozen.. anda tak akan rugi jika belajar dari yang pakar.. berbaloi - baloi..
Sardine Roll.. dah siap diroll..
Roti canai.. masak "half cooked" sahaja...
Lelemak untuk menghasilkan pau dan doughnut yang gebu dan berseri-seri... "bedak sejuk" ini dicipta khas untuk pau sahaja... lembut.. tak caya tanya student saya yang dah buat bisnes pau dan roti.. lembut.. tahan lama..nak belajar... datang class ya..............
Doughnut yang tahan kelembutannya... Alhamdullilah .. resepi ini saya dah puas- hati setelah beberapa kali membuat ujikaji...
Karipap Pusing yang nampak pusingannya.. tak terlalu rapuh sangat..
Hasil yang cantik dan berpusing- pusing..
Lapisan pusingan karipap...
Doughnut yang dah siap.. boleh dimakan terus.. rasa satu nak lagi...
Sardine Roll untuk frozen.. jangan masak terlalu lama.. nanti keras..
Roti canai .. peninggalan resepi " Arwah Chef Zuki".. Al-Fatihah buat sahabat baikku...hati tergerak nak ke Mekah dulu pun disebabkan terngiang2 ditelinga bila arwah cakap.." kau ke oversea dah pi berkali- kali..kenapa ke Mekah kau tak nak pi ??... kalau dah mati awal tak dapat kau pi.. elok kau pi awal.. selepas arwah meninggal.. terus saya pi buat umrah.. arwah adalah seorang sahabat baik saya...setiap kali buat roti canai .. kenangan semasa kami duk buat ujikaji resepi ini mesti kembali dalam ingatan..
Roti Canai yang siap dipacking untuk di frozen..
Masak macam nie sahaja.. baru ranggup apabila digoreng..
Doughnut.. goreng sekejap sahaja, sejukkan dahulu sebelum dipacking..
Karipap dimasak sekejap.. sejukkan dan packing..
Karipap pusing yang siap di klim tepinya..jangan terlambat untuk booking.. belajar dari yang pakar untuk dapatkan ilmu ... kerana seseorang pakar akan memberi tips yang banyak.. tips adalah sangat penting.. jika kita ingin berjaya.. usaha dengan tekun jangan sekali berputus asa.. ujian akan datang apabila kejayaan menghampiri kita.. teruskan usaha anda untuk menjadi seorang usahawan.. niat ikhlas untuk membantu keluarga dan Selamat Maju Jaya.. Jumpa Lagi...
0 comments:
Post a Comment