CHEF ASMA

CHEF ASMA

JADUAL CLASS OCTOBER & NOVEMBER 2014

ASSALAM.. detail JADUAL CLASS OCTOBER & NOVEMBER 2014.. KLIK JADUAL CLASS

1. Jika anda ingin membeli RESEPI BISKUT RAYA 2012
( 25 jenis )
KLIKMODULE CLASS BISKUT 2012 sila sms jika berminat.. saya akan send detail payment..kerana class ini tidak akan saya ulangi lagi untuk 2014..KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

2. Jika anda berminat untuk membeli RESEPI BISKUT RAYA VERSI 2011 @ 2013 @ 2014.. sila sms detail pilihan anda..Pls call untuk detail info.. Gambar dan module sila .KLIKGAMBAR CLASS BISKUT

Penting!!.. Penting!!..Sila Baca...Class Aneka Talam.. sila booking skrg, kiv list terlalu ramai.. tq

Tarikh :12 October 2014 (Sunday )- Class Hand's on Aneka Talam Part 2-12 Jenis ( Harap Maaf -Sudah Penuh) -Rm 190 KLIKGAMBAR ANEKA TALAM PART 2

Tarikh :18 October 2014 (Saturday ) -Class Hand's on Aneka Talam - Part 1-12 Jenis . ( 3 Kosong )- Rm 190 KLIKMODULE CLASS ANEKA TALAM

Tarikh : 19 October 2014 ( Sunday)- ( 5 Kosong ) - RM 250 - CLASS HAND'S ON 6 TYPES BROWNIES BAKAR & KUKUS....Sangat sesuai untuk bisnes..setiap peserta akan diajar menimbang bahan, membuat, membancuh & menghias brownies in tray secara Hand's On..Memang berbaloi-baloi kerana class ini dijalankan secara "DO IT YOURSELF( DIY )" penyertaan hanya untuk 20 orang sahaja..Penyediaan brownies tersangat senang..semudah"cekodok pisang"..he..he..betul!!Join Class jika nak tau detail..tak ada basic buat kek langsung & tak ada mixer cake pun boleh jadi brownies..memang terhangat & berbaloi-baloi..jangan risau..pendedahan didalam class hanya di "Chef Asma Culinary Studio" sahaja...KLIK GAMBAR CLASS BROWNIES

Tarikh :
22 October 2014
(Wednesday-PH Deepavali) - Class Hand's on Aneka Talam Part 5 -12 Jenis.
( 5 Kosong )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 5

Tarikh : 25 October 2014 ( Saturday)- Class Hand's on Aneka Talam - Part 4 .( 8 Kosong ) Rm190..KLIKCLASS ANEKA TALAM PART 4

Tarikh : 26 October 2014 (Sunday) - (6 Kosong)- Rm 280- Class Hands On Assorted Cheese Cake in small container - (DIY Class )-1. Toffe Caremel Scotch Cheese ,2.Chilled Oreo Crumble Cheese, 3. Melty Choco Velvet Cheese 4. Pandan Lava Cheese 5. Cappucino Butterscotch Lava 6. Red Velvet Steamed Lava Cheese Free Bonus & Sample :- Cheese Cake Meleleh - kukus).. Resepi ,filling Cheese Lava yang tersangat sedap..

Tarikh :- 1 November 2014 - Saturday- (Half Day Class-DIY)- RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On BISCOTTI bersama Chef Tipah( my assistant) ..Setiap peserta diajar membuat, membancuh BISCOTTI ( Resepi yang "terlajak laris dipasaran" peserta akan diajar cara packaging & memotong Biscotti ) .. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan. ( Sy akan call/sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya. .tak perlu group..one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq )

Tarikh :- 2 November 2014 - Sunday-(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class 100% Hand,s On Almond Crunchy / Florentine Snap..Setiap peserta diajar membuat, membancuh Almond crunchy snap ( Resepi homemade & Instant- 2 types akan dipelajari, cara memotong dan packaging akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : 9 November 2014 (Sunday)- Class Demo IBU DUIT Pelbagai Jenis FROZEN FOOD (10 Jenis ) - Rm 200- ( Sila Booking- Peserta yang sudah mendapat detail dateline payment-Sila buat bayaran kerana KIV terlalu ramai-Penyertaan amat terhad untuk 50 peserta shj-list booking sudah mencecah 300 org..sy send detail kepada yg booking awal..jika dah full , sila masuk ke next class hujung November - teramat rugi jika anda tak join..mmg rugi..sila join).... Sesuai untuk komersial..Sangat berbaloi..baloi..KLIK GAMBAR CLASS FROZEN

Tarikh :- 15 November 2014 - Saturday-(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class Cheezy Tart - Resepi hot & Paling laris ( special secret recepi ) bersama Chef Tipah - my assistant .Setiap peserta diajar membuat, membancuh & cara memasukkan inti supaya nampak cantik dan packaging juga akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)

Tarikh : 16 November 2014 ( Sunday) -(15 Kosong)-RM 250..... Class Demo Nasi ARAB , KAMBING PANGGANG & BAKLAVA Dessert.... Special resepi dari Timur Tengah.. Penyertaan terhad ... Sila booking awal.. class ini sangat sesuai untuk pengusahaan katering dan sesiapa sahaja yang berminat.. berbaloi2... nak perap Kambing pun diajar... jika nak buat function.. perap sendiri aja.. mmg berbaloi2... kalau beli kambing seekor yang siap dipanggang pun dah ribu RINGGIT harganya... tak rugi join class ini...tempat dan kedai untuk membeli rempah - rempah dari ARAB akan saya inform dalam class.. jgn risau alamat kedai pun akan saya bagi tau dalam class.. saya tak jual rempah ARAB.. hanya kedai jual rempah ARAB sahaja akan saya bagitau..selepas class ini pi beli sendiri ya(nak masak dlm portion yang banyak akan diajar..tak perlu periuk mahal)....KLIKGAMBAR CLASS NASI ARAB

Tarikh :22 November 2014 (Saturday) - CLASS Hand,s On (DIY) Roti Butterscoth (Sarang Lebah) , Cheezy Bun, Butter Floss Bun, Mini Potato Bun with Diplomat Topping & Whole Meal Bread -RM 250 -( 10 Kosong).. Setiap Peserta akan diajar untuk menghasil roti yang teramat gebus (IBU DUIT)..Berbaloi-baloi..

Tarikh :23 November 2014 (Sunday) - CLASS DEMO 10 JENIS ANEKA PUDING PART 1 -RM 200 -( 15 Kosong).. KLIKGAMBAR ANEKA PUDING PART 1

Tarikh :- 29 November 2014 - Saturday-(Half Day Class ) - RM 150 sahaja..Class Tart Teratai - Resepi hot & Paling laris ( special secret recepi )- bersama Chef Tipah- my assistant.Setiap peserta diajar membuat, membancuh & cara memasukkan inti supaya nampak cantik dan packaging juga akan diajar).. rugi jika tak dtg belajar.. permintaan yang tinggi apabila menjelang musim perayaan. ( Sy akan call /sms secara personel untuk class ini bergantung pada kelapangan masa saya..tak perlu group.. one to one pun boleh.. harga sama sahaja.. tq)


Tarikh : 30 November 2014 ( Sunday)- CLASS HAND'S ON WESTERN FOOD - Rm 350 ( 12 Kosong)
Sangat sesuai untuk bisnes & Resepi original from " Hotel "..Sila lihat module dibawah..KLIK GAMBAR CLASS WESTERN CLASS TERHANGAT & Tersangat berbaloi...

Module :1. Mushroom Soup 2. Sheperd Pie 3. Lasagnea 4. Fish & Chips 5. Chicken Boxing 6. Grilled Chicken Chop 7. Breaded Chicken Chop 8. Sirloin Steak 9. Fish Finger 10. Garlic Bread 11. Russian Salad 12. Coleslaw 13 .Potato with minced beef @ chicken salad 14. Garlic Bread 15. Black Pepper Sauce 16. Mushroom Sauce 17. BBQ Sauce 18. Bachemel Sauce 19. Tartar Sauce 20 .Thousand Island Sauce 21.Cocktail Sauce 22. Vinagrate Dressing... Tersangat berbaloi2!!!! ... Saya akan tunjukkan cara - cara presentation " hotel style ".. Setiap peserta akan membuat sendiri dari penyediaan bahan2 sehingga "presentation on plate "... selepas itu... boleh packing & bawa balik !!!! tak perlu bawa apa2 ... cuma bawa apron & towel sahaja.. !!! Bonus :1. Saya akan tunjukkan cara2 membuat brown stock untuk dijadikan brown sauce( original resepi !!!!) ... bukan menggunakan instant powder!!!! 2. Roasted Whole BBQ Chicken


Tarikh : Sila Booking skrg ( December)- Class Hand's on Aneka Talam Part 3 -15 Jenis. ( sms for booking )- Rm 190.KLIK GAMBAR ANEKA TALAM PART 3

**Sila lihat info , Module Class & keterangan detail dibahagian label ( sebelah kanan) & kepada peserta yang sudah mendapat "dateline payment" , sila buat pembayaran sebelum "dateline", jika tiada pengesahan , saya akan bagi tempat pada waiting list***
Lokasi Class : Taman Putra Perdana , Puchong, Selangor.
( Detail alamat akan disms kepada peserta yang sudah membuat payment sahaja ... )
No Telefone : call / whatsApp/ sms : - 012-3083750
Email: chefasma19@yahoo.com
Facebook : Asma Nordin
Masa : 10 .00 Pagi - 6.00 Petang

Keperluan Class : Tidak perlu bawa apa2.. semua disediakan termasuk apron, towel, makan, minum & packaging .. Berbaloi ... baloi...

Sijil Penyertaan : Dikeluarkan atas permintaan dengan kadar bayaran Rm 10.00... peserta yang berminat sila send request detail melalui email..tq

JOM .. JOIN ... ANDA TIDAK AKAN RUGI APA- APA... ILMU YANG DIKONGSI AKAN DAPAT MENAMBAHKAN PENDAPATAN BUAT ANDA SEMUA... BELAJAR DARI YANG PAKAR JIKA ANDA INGIN BERJAYA..

Thursday, March 10, 2011

SPIRAL MARINARA @ PASTA




Assalam & salam buat semua blogger & penonton WANITA HARI INI di TV3 pada 9 mac 2011..seperti yang dijanjikan saya masukkan resepi SPIRAL MARINARA...

RESEPI SPIRAL MARINARA :

Bahan - bahan :

150 gm pasta spiral @ apa 2 pasta yang disukai seperti spaghetti , fettucini dan apa2 aja!!-direbus selama 10-15 minit @ sehingga lembut..
150 gm mix seafood ( kat giant banyak )- frozen dalam paket...
2 tbsp tomato paste
2 tbsp tomato sos @ cili sos
5 biji cendawan butang- dipotong nipis
1/2 biji bawang besar - holland- di potong kiub
2 ulas bawang putih- dicincang halus
1/2 tsp lemon juice
1 tsp oregano
1 helai daun basil @ bay leaf
1 tbsp olive oil
garam & lada sulah - secukup rasa
hiasan :
parmesan cheese - secukupnya
daun parsley - secukupnya

Cara - cara menyediakannya :
1. Panaskan minyak , tumiskan bawang putih & bawang holland.
2. Masukkan seafood & sedikit air, masukkan tomato paste & sos cili @ sos tomato.
3. Masukkan semua bahan2 , sesuaikan rasa dengan garam & lada sulah.
4. Kacau hingga sebati & masukkan kedalam pinggan.Hiaskan dengan daun parsley & tabur parmessan cheese..

Tips : Marinara adalah gabungan pasta daripada seafood & tomato... jika sukakan pedas .. boleh diletakkan crushed red pepper flakes @ cili padi...
- Jika sukakan tomato- boleh dipotong kiub & dicampur sekali.. buang biji... pasta marinara rasanya masam2 sedikit... tiada cream dicampurkan... hanya tomato & seafood adalah bahan utama...

Terima kasih & selamat mencuba.. bye !!!

Tuesday, March 8, 2011

CLASS ANEKA TALAM - PART 2- 13 February 2011


Assalam & salam hormat buat semua pelajar & blogger yang setia mengikuti perkembangan saya.. ini adalah gambar2 class talam part 2... dihadiri oleh peserta2 saya dari pelbagai negeri..
Jadual class talam part 2 sila lihat diatas .. sila sms @ email untuk booking & buat pembayaran awal untuk dapatkan tempat.. class talam yang dianjurkan oleh saya memang terlalu ramai yang waiting list... semoga rezeki anda semua akan bertambah2... Insyaallah...

Bingka labu, talam permata, talam kentang berinti, koleh kacang & talam gula merah..resepi talam gula merah saya tidak merekah jika terkena angin... nak tau .. join class.. berbaloi2 !!

Talam sago banjar, talam ubi, talam mak dara & talam sri sarawak...

Cantik & menyelerakan...diatas sekali adalah Talam Sri Sarawak..letak color pink dibawah lagi cantik.. idea ini adalah dari student saya " Balkis" adik kepada " Chef Amir".. Balkis memang selalu join class saya...kalau tak suka pink .. tak payah campur color pun tak mengapa... jom.. join class !!

Susunan & potongan yang teratur & kemas.. menyelerakan !!

Bingka beras nyonya...

Talam gula merah & serimuka berinti...

Talam lapis permata & serimuka berinti...

Susunan memanjang...

Peserta yang datang ,,, separuh sudah balik...

Peserta saya Puan Am dari Johor..

Susunan yang kemas & sesuai untuk buffet @ hi- tea..

Bingka ubi... sedap !!! lain dari yang lain... cuba lar !!

Potongan 4 x3 = 12 pieces... dimasukkan kedalam bekas plastik.. menggunakan pembaris talam yang direka khas oleh saya...

Begini cara menggunakan pembaris talam... rm 50 satu set...

Talam ubi ini sangat menyelerakan...

Cara- cara memotong menggunakan pembaris talam...

Amboi... khusyuknya Kak Noni & Linda...

Cara memotong 8 x8 = 64 pieces..


Cara membuat topping berlauk...

Kacau jangan tak kacau... Siti Ramzan... selalu join clas saya...terima kasih...

Jaga2... sampai tahap selamat ya...!!!

Cara membancuh talam supaya kelihatan cantik & berkilat apabila dikukus...

Semua peserta khusyuk menyalin nota yang diberi...

Terima kasih buat semua peserta saya pada hari ini... jemputlah datang ke academy baru saya... Jumpa lagi... bye !!!

MAJLIS DOA SELAMAT MY ACADEMY

Assalam & Salam buat semua pelajar2 saya & blogger2 yang setia mengikuti perkembangan saya...Disini adalah gambar2 semasa saya mengadakan kenduri Doa Selamat & Bacaan Yassin..saya hanya menjemput jiran2 terdekat sahaja.. Insyaallah jika ada kesempatan masa saya juga akan adakan kenduri kesyukuran & menjemput semua pelajar2 saya.. buat masa sekarang memang jadual saya terlalu padat... Esok 9 March 2011 ( Wednesday ) saya bersiaran langung di Wanita Hari Ini ( TV 3 )...pada pukul 12 tengahari.. bermula March 2011 saya sudah berpindah dari apartment saya ke academy saya yang baru... Apartment akan dijadikan tempat tinggal untuk peserta2 saya dari jauh... ini adalah bahagian depan academy saya... memang selesa... Jemputlah datang... hanya Sabtu & Ahad sahaja... tertunai lah sudah impian saya untuk memiliki academy di bangunan sendiri hasil dari sokongan suami, anak2, kedua ibu bapa saya, ibu & bapa mentua saya & adik beradik saya semua...

Ruang yang kosong... belum dilengkapi dengan " Equipment".. dibahagian depan ini lah saya akan sediakan ruang menunggu untuk kaum bapa yang datang menjemput ibu2 yang datang belajar..Saya tidak menjual bahan2 pastri hanya mengadakan class sahaja ( Sabtu & Ahad )...

Jiran2 yang hadir... maaf dipinta jika ada kekurangan.. my hubby cuma bagi tau 50 orang sahaja.. saya pun sediakan menu untuk 50 pax aja... tengok2 kat luar punya la ramai... apa lagi... nasib baik kat sebelah ada restoran.. maaf ya...


Kaum2 bapa duduk berbincang... jiran2 saya ni semua sporting & jika ada majlis kenduri kendara semua bermuafakat... jika saya tak sempat hadir .. saya hanya sponsor makanan sahaja...

Anak2 pun ada... kalau dijemput datang kerumah saya... semua datang.. terima kasih...

Bapa mentua saya sedang memberi ucapan... bapa saya tak dapat hadir dari Kelantan kerana baru keluar dari hospital...

Jiran2 saya yang hadir .. jiran2 dianggerik apartment pun turut hadir... terima kasih...

Bahagian depan... malam nie pun .. dah ada jiran2 saya terlanggar pintu kaca...maaf ya,,,,

Jiran2 saya mengambil makanan.. saya cuma sempat sediakan nasi arab & desert hanya tartlet & puding2 sahaja... kerana class saya habis pukul 6 ptg... malam tu saya buat kenduri doa selamat.. memang penat tetapi saya buat awal kerana family saya akan pergi mengerjakan umrah pada 17 march ini...saya tak pergi.. kali ini saya hantar anak saya Amirah sahaja...

Pemandangan academy saya dari sudut tepi...

Selamat menjamu selera.. maaf jika ada kekurangan... tak sangka pulak ramai yang datang... nasib baik ada restoran liza corner kat sebelah... dapat la saya order makanan dari situ... Terima kasih buat semua yang hadir...

CLASS TARTLET DAN PIE - 29 JANUARY 2011

Assalam & salam buat semua pelajar2 saya & semua blogger yang selalu mengikuti perkembangan kerjaya saya.. sesungguhnya jadual saya terlalu padat dengan pelbagai aktiviti.. sudah sebulan tertangguh untuk update kan blog & berkongsi gambar2 class bersama pelajar2 saya..Disini saya masukkan gambar2 class semasa class tartlet & pie pada bulan January ... walaupun sudah 2 bulan berlalu .. sekurangnya gambar2 ini dapat dijadikan rujukan kepada pelajar2 saya yang mungkin terlupa apa nama2 tartlet & pie yang dibuat semasa class... memang berbaloi2!! dengan hanya Rm 250 .. mereka dapat belajar pelbagai cara & jenis pie & tartlet...jika berminat untuk mengikuti class ini .. jadual terbaru pada 9 APRIL 2011 ( SATURDAY )...sila sms @ email untuk booking & sila buat payment sebelum date line untuk mendapatkan tempat... class akan diadakan di academy saya dalam suasana yang selesa...


Fruit Tartlet... pastry cream homemade... tidak menggunakan instant filling..

Nor hamiza dari Seremban.. sedang menyiapkan tartletnya...terima kasih kerana selalu datang ke class saya walaupun dari jauh...

Sebahagian tartlet yang siap dipack untuk dibawa balik... macam2 ada!!!berbaloi2 !!!

Setiap peserta menghias sendiri tartlenya...

Hazelnut Peach Tart... semua yang saya ajar adalah resepi dari hotel 5 star !!!

Cheese Tart... pelbagai corak & saiz...

Fruit Royal Tart... memang sedap & menjadi kegemaran my hubby...

Lagi... banyaknya dibekalkan untuk dibawa balik... berbaloi2... macam2 ada!!

Tartlet yang siap dibakar... belum dipack lagi..kulitnya pun buat sendiri... jom2 ..join class kalau nak dapat tips banyak... sekarang sudah belajar ditempat yang selesa!!!

Wow!!! Cheese tartlet lagi !!!

Apa nie??? ini namanya ... Lemon Meringue Pie....belum sempat dideko lagi...

Banyaknya tartlet & pie yang disiapkan selama sehari class...

Egg Tart... sedap !!!

Wow !! macam2 ada... Apple pie... Apple Crumble... Filling apple pie pun saya ajar...

Cheese tartlet lagi !!!

Hazelnut Peach Tart....


Peserta sedang menyiapkan tartletnya... seronok belajar.. dapat macam2 ilmu... datang lenggang kangkong... bawa balik berkotak2... makan minum pun disediakan.... ruang menunggu untuk family pun saya sediakan diacademy saya yang sudah beroperasi setiap Sabtu & ahad sahaja...Terima kasih kepada pelajar2 saya yang selalu memberi semangat kepada saya...setiap kesabaran , ketekunan & keikhlasan akan diberi balasan jika kita ikhlas... Insyaallah rezeki akan bertambah2... doa saya untuk pelajar2 saya semoga mereka semua akan mendapat apa yang dihajati... teruskan usaha anda... Terima Kasih & Jumpa lagi... Bye ....