Assalam dan Salam Hormat ..gambar ini adalah hasil dari CLASS FAMOUS CAKE... Setiap peserta akan diberi kek sebiji seorang sebanyak 3 jenis kek dan peserta akan mendapat sehelai APRON Chef Asma Culinary Studio... hanya class ini sahaja akan saya berikan APRON secara percuma..memang berbaloi-baloi.. dapat kek 3 biji seorang lagi...... dengan hanya RM 350 anda datang " lenggang - kangkong " bawa balik berkotak- kotak... termasuk makan - minum... fikirkan belajar sahaja... semua disediakan.. suasana tempat yang teramat selesa .. buat aja macam kitchen sendiri... Jika berminat .. boleh booking sekarang kerana penyertaan hanya terhad...
Kek yang siap dihias.. Red Velvet , Chocolate Indulgence dan Pecan Heaven...
Chocolate Indulgence...tersangat sedap sekali... confirm sedap .. jika nak hias dengan coklat hiasan diatas permukaannya pun cantik.. tetapi seeloknya .. famous cake tidak dihias dengan hiasan yang terlalu banyak kerana akan menjatuhkan value... hiasan seharusnya simple sahaja...
Pecan Heaven.. jika anda makan kek ini.. sure akan teringat- ingat kesedapannya... Butterscoth buat sendiri tau.. kalau beli yang siap .. mahal... jangan risau.. saya akan tunjukkan semua.. dari A sampai Z.. yang penting anda minat untuk belajar...
Red Velvet.. hiasan yang simple... buah tu adalah buah black bulbery.. saya petik kat taman halaman rumah aje... kalau musim hujan .. lebat la buahnya... sesuai sekali untuk hiasan Red Velvet..Thanks for My Hubby kerana rajin tanam pokok- pokok yang boleh saya gunakan untuk hiasan .. kalau saya yang tanam .. sure dah lama mati.. tangan saya panas sedikit... pokok tak mau hidup... macam -macam pokok herba ada kat halaman rumah kerana bila shooting .. saya boleh petik aja... berbaloi- baloi .. dapat Hubby yang sporting...
Pecan Heaven... aduhai.. sedapnya kek ini.. tak rugi datang belajar...
Chocolate Indulgence... sekali makan .. akan teringat kesedapannya sampai bila- bila...
Lapisan Pecan Heaven...
Red Velvet Cake.. Hiasan yang simple tetapi menarik...tak rugi tanam bulbery kat taman.. kalau tanam pokok mangga dah lama kena kebas buahnya.. tetapi buah bulbery .. orang tak tau nak buat apa.. selamat sikit tanam luar pagar...rasanya macam strawbery...
Chocolate Cake yang sudah siap dibakar...kek ini lembap dan penyediaan yang senang sekali.. kalau nak tau.. sila join class..
Kek yang siap dibakar , dimasukkan kedalam chiller supaya proses memotong menjadi seanang..
Kek yang siap disapu cream... belum dihias lagi...
Peserta lelaki pun boleh join.. yang penting ada minat... jangan pula ada kaum lelaki yang merapu- rapu duk hantar sms... sms merapu.. " SORRY!!!!.. i tak layan u"...PERABIS masa saya je nak layan sms anda... Adik kat atas ni adalah bekas pelajar UITM ( kalau tak silap saya )..bukan ambil jurusan Culinary.. tetapi minatnya dalam bidang masakan.. Familynya adalah pengusaha katering...Adik ni pun join trip Ke GUANGZHOU ,CHINA .. ok.. dik .. memang bagus join trip kesana kerana banyak peluang bisnes yang dapat adik buat bila balik ke Malaysia...Bisnes Online ...
Peserta membuat sendiri kek masing... sendiri buat.. sendiri bawa balik.. berbaloi- baloi... penat satu hari sahaja.. hasilnya... dapat sampai bila- bila...
Sapu cream sendiri... saya memang galakkan setiap peserta datang kursus ikut group jadual class diatas kerana jika request class one to one.. memang mahal...follow class grouping pun tak jadi masaalah yang penting selepas class .. kita kena practice.. baru dapat hasil memuaskan... skill hanya diri kita yang memperbetulkan.. cikgu hanya memberi ilmu dan skill.. tetapi anda kena berusaha untuk mencapai yang terbaik..baru skill anda dikagumi..
Walaupun tak pernah pegang spatula.. tak tau apa itu "turn table".. tetapi peserta diajar untuk mengenalinya.. Insyallah .. sehari class sudah cukup untuk anda membuat kek yang sangat sedap ini...
Walaupun tak sehalus hasil kerja kawan- kawan yang dah ada skill.. sekurangnya anda sudah membuat kek dari hasil air tangan anda untuk disajikan kepada family.. kerana hasil dari air tangan seorang ibu atau isteri dapat lagi mengeratkan tali siratulrahim family...
Kek yang dihasilkan oleh Kak Ain...
Walaupun pun lelaki.. jika minat..semua boleh buat... Sekarang ini jika dilihat.. chef- chef dihotel ramai lelaki..bukannya apa.. wanita maybe tak tahan dengan suasana dalam hotel yang terlalu memberi tekanan..saya pun sempat kerja 14 tahun dalam bidang perhotelan sehingga pangkat Executive Sous Chef.. bukan senang untuk seorang wanita mencapai tahap sebegini.. kena tahan dugaan dan cabaran dan sokongan daripada family adalah paling utama..
Peserta sedang membuat hiasan terahkir...
Saya menerima semua pelajar.. 1 Malaysia....tersenyum kat belakang itu ..adik ini umurnya baru 12 tahun..
Peserta sedang menghias kek masing- masing...
Adik ini baru sahaja tamat belajar... hasil air tangan beliau sangat kreatif sekali..
Peserta ini adalah dari Gas Malaysia Group... tersenyum dapat kek sebiji seorang... Ahkir sekali saya ucapkan terima kasih buat semua.. maaf jika ada kekurangan .. Semoga jumpa lagi dilain class.. harap booking secepat mungkin setiap class yang anda minat .. kerana waiting list terlalu ramai... maaf juga kerana terlambat reply email... email memang saya reply tetapi ikut turn sapa dulu.. email dan sms yang masuk beratus - ratus sehari.. itu yang lambat sedikit untuk sampai turn anda.. jika ada pertanyaan .. pls call.. masa free .. sebelah malam.. siang saya busy dengan class.. Insyallah segala pertanyaan dapat diselesaikan.. terima kasih dan jumpa lagi..
0 comments:
Post a Comment