Thursday, March 18, 2010
RESEPI FAK THONG SANG KHA -YA ( THAI DESSERT ) @ PUMPKIN CUSTARD
1. Bahan- bahan untuk membuat pumpkin custard... resepi kat bawah yer... buat jer ler...ini jer yang termampu saya bagi .. nak share banyak lagi... tapi masa terlalu pantas... banyak assigment yang harus disiapkan.. sorry ler lambat reply sms , email & apa2 jer ler... ingat .. tapi tak sempat...class TALAM & COKLAT bulan APRIL KAT SEBELAH TUE YER....kalau nak feedback cepat .. pls call @ sms... saya akan cuba jawab semua... sabar yer... ok... TENGOK JADUAL KAT SEBELAH YER...
2. Bahan2 yang telah disatukan...
3. Tuangkan santan.. santan pekat yer.. jangan cair.. tak jadi .. jangan salahkan saya... kalau tak tau... masuk class masak yer.. dapat ler tau teknik2 terbaru... lagi banyak belajar.. lagi banyak ilmu yang kita dapat.. nak keberkatan... jangan kedekut...
5. Ramas guna tangan jer.. kalau tak nak air tangan .. pakai ler sarung tangan.. tapi guna tangan lagi best...
5. Tapis & tuang kedalam labu...
6. Sedia untuk dikukus..
7. Jika tak nak masuk air .. tutup dengan foil yer...
8. Wap dah naik... ok tak... dah masak ler.. try cucuk dengan lidi yer.. kalau masih lembik kat tengah tu.. kukus kejap lagi.. jangan lama .. nanti labu pecah ...
9. Dah masak....
10. Dah siap dipotong.. hidang jer ler..Dessert nie kalau beli memang mahal.. buat sendiri senang jer...Kalau nak guna pengukus TRIO pun boleh.. tapi kena guna labu yang rendah sedikit yer...nie resepi nyer...
FAK THONG SANG- KA –YA ( PUMPKIN CUSTARD )- THAI DESSERT.
BAHAN – BAHAN :
( A ) 4 biji labu ( berat 700 – 800 gm setiap satu biji )
( B ) 150 gm gula melaka
150 gm gula pasir
6 biji telur itik
6 biji telur ayam
3 helai daun pandan
400 ml santan pekat ( guna santan kotak pun tak pe ye... )
1/8 tsp vanillin – tak guna pun tak pe.. untuk hilang bau hanyir telur jer....
( tak nak hanyir buang tali pusat telur ye.... )
CARA- CARA MEMBUAT NYA :
1. Labu dibasuh & dipotong bahagian atasnya & buang biji.
2. Bancuh semua bahan ( B ) , ramas dengan tangan jer... sampai gula hancur.
3. Tapis & masukkan kedalam labu tadi.
4. Tutup permukaan atas dengan foil ( tak nak bagi air terkena atasnya ), tak tutup pun tak pe.. tapi penutup pengukus kena ler lap selalu...
5. Kukus dengan api sederhana selama 45 – 60 minit.. tengok besar mana labu tue...
NOTE : SILA LIHAT STEP BY STEP TUE YE.....
3 comments:
sy pernah makan masa holiday kat bangkok dlu.
baru tahu camneh cara buatnya.
nt nak try la.thanks for da recipe chef.;)))
hehehehe..org trg panggil sekaya labu...rupenya sekaya amik dr bahasa thai..SANG KHA -YA..
salam chef....semoga sihat hendaknyer.bagaimana kelas buat tepong kek segera yg chef janji dulu?agak2 leh tak saya belajar?tolong sms saya chef kalau chef buat kelas tuh...msniena 019-3040475 .. http://msnienarecipe.blogspot.com
Post a Comment