Bahan - bahan ;
150 gm cornflakes ( kellogs @ nestle )
50 gm almond strip - bakar dahulu
20 gm - 50 gm hazelnut paste @ nutella
200 gm milk coklat
200 gm dark coklat
Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup
1. Cairkan coklat dengan cara " double boiler "
2. Masukkan semua bahan - bahan & kacau sebati.
3. Letakkan diatas periuk nasi elektrik yang berisi air panas & on plug..supaya cornflakes tak beku & senang nak masukkan kedalam paper cup.
4. Dah siap.. dapat dalam anggaran 70 pcs...
5. Nak cantik... hias dengan white coklat-- cairkan dulu & masukkan dalam pipping bag..
6. Dah siap... sejukkan sekejap... packing dalam bekas...
7. Dah siap packing ... 40 pcs satu bekas ... Rm .. kira sendiri kos anda.. guna cornflakes & coklat mahal.. jual mahal.. guna coklat cap ayam.. satu bekas boleh jual Rm 16- Rm 18.. Saya guna coklat SICAO ...hazelnut paste pun yang mahal bukan dari bake yen...
Tips : Kalau nak makan sendiri guna coklat milk couverture lagi sedap.. tapi !! kena tempering coklat dulu baru masukkan semua bahan2... mmg sedap...Saya dapat idea ini apabila adik selalu bawa balik dari oversea.. mmg dia suka sangat... saya pun buat menggunakan coklat import yang mahal... sekarang resepi ini dah jadi kegemaran anak2 saya.. satu balang tak sampai sejam anak teruna saya habiskan... Cuba Jangan Tak Cuba... nak beli coklat & hazelnut paste sila hubungi saya...
5 comments:
saya ada try buat niee... tapi kenapa saya punya coklat putih tak menjadi?die jadi cam keras dan bergentil2... kenapa yee.... sy gunekan kaedah double boil
salam , resepi ni xperlu masuk dlm fridge ke?
dh try....mmg betul x smpt nk msuk balang..dh habis di baham oleh anak2 sya....tq chef asma
salam...
terima kaseh atas resepinya ya chef asma..
terima kasih...nak try resepi chef asama ni...
Post a Comment