Assalam... N3 hari ini adalah CLASS COKLAT BOX SQUARE... peserta saya diatas adalah Asmar dari Petaling Jaya...2 box diatas adalah hasil kerja dari beliau selama sehari class coklat box square.. setiap peserta akan membawa balik 2 coklat box & coklat transfer sheet ..Coklat box ini dijual dengan harga RM 100 - Rm 150... bergantung decoration... kalau 2 box dah RM 300... berbaloi2 join class ini... peserta akan menyiapkan sendiri coklat box.. Dah siap boleh dihadiahkan pada yang tersayang & dah boleh mulakan bisnes coklat box... banyak tips yang dapat dipelajari...datang belajar sendiri baru dapat tips... jom!!.. jom!! ... join ye kalau berminat !!!
Sesiapa yang br minat nak join bulan Mac ( 12/3/11- Saturday ) .. sila daftar & buat payment sebelum dateline untuk mendapat tempat...
Apa kat atas tu!!! kalau nak tau itu adalah mini coklat box square yang saya letakkan dalam kotak cup cake... Sementara berkemas PR & anak saya memang rajin mencuba macam2 selepas kelas... maka terhasil lah mini coklat box...kaedah yang sama .. peserta yang datang class pada hari ini akan dapat satu idea lagi ... cuba sendiri kat rumah ya...sebagai bonus untuk penuhkan dalam cavity.. anak dara saya siapkan coklat cluster untuk semua peserta isikan didalam box masing2...Amirah ini memang pro buat coklat cluster & praline... resepi ... sila click di colum label resepi sebelah kanan...
Mini coklat box yang di masukkan kedalam box cup cake..
Mini coklat box...balance dari coklat2 peserta yang ditinggalkan selepas class... dicantum semula... dapat lah mini coklat box...
Hasil kerja daripada Kak Ain...
Cantik & tersangat sesuai untuk hantaran...
Puan Latnah dari Melaka... sedang menyiapkan coklat boxnya...
Kak Ain... walaupun sibuk dengan tugasan kerja outstation... masih sempat datang belajar ... Tahniah semoga berjaya dalam kerjaya...
Pandangan sisi tepi...
Coklat box .. kreatif sekali hasil kerjanya...
Rin dari Klang sedang menyiapkan coklat boxnya untuk dihadiahkan kepada anak kesayangan...
Hasil kerja yang pertama sebelum diberi tugasan yang kedua... walaupun pertama kali... peserta ini dapat diberi pujian kerana berjaya menyiapkan tugasan pertama sebelum lunch... tahniah !!!
Hasil kerja tugasan pertama dari para peserta...
Cantik jika dipandang ... tak jemu memandang...
Hasil kerja dari Puan Lathah..
Lin dari Johor... orang2 JB... boleh lah belajar dengan Lin... kalau nak menuntut ilmu dengan saya kena turun KL... saya tak buat class outstation kerana class di KL always "fully booked"...
Kak Ain... mungkin sedang mencari idea untuk siapkan tugasan kedua...
Puan Ratmini sedang memotong coklat box... Rin tersenyum.. mencari idea baru...
Bersemangat sekali Asmar menyiapkan tugasannya... Asmar pernah keluar dalam "Rancangan Nasi Lemak Kopi o"mempromosi coklatnya.. suaminya adalah pengusaha katering yang berjaya... Tahniah buat Asmar...
Berdiri adalah Basyirah... katanya belum berpengalaman membuat coklat.. tetapi bila saya melihat hasil kerjanya.. beliau sudah mempunyai asas dalam pembuatan coklat... kreatif !! Disebelahnya adalah Chetam... Chetam memang aktif berblogger.. dalam facebooknya pun dah buat promosi untuk class ini... sesiapa yang tinggal di Semenyih jika nak belajar dengan Chetam pun boleh... kalau nak belajar dengan sifunya.. kena datang ke Puchong ...Saya sekarang tidak pergi outstation...
Sebelum class bermula .. saya demokan dahulu kepada peserta... supaya peserta memahami apa yang perlu dibuat...
Bunga gumpaste ini adalah untuk hiasan coklat box...PR saya si Tipah & Amirah(anak saya) yang tolong siapkan..Berbaloi2 saya mendapat assistant & anak dara yang dapat membantu saya.. cuma hari ini mereka penat sedikit disebabkan PA saya si Fuad ada class Bachelornya di Uitm...
Sebahagian dari peserta class hari ini... separuh lagi sudah balik....dalam gambar ini... Khairiah , Shilla, Lin & Puan Latnah... Ahkir sekali diharap semoga peserta2 saya mendapat ilmu yang dipelajari untuk menambahkan idea & menambahkan pendapatan buat keluarga.. Insyaallah class coklat box love & class coklat tepak sirih akan menyusul kemudian...Terima kasih & maaf jika ada kekurangan ...
Sunday, January 30, 2011
CLASS PUFF PASTRY 8 JANUARY 2011
Assalam & Salam 1 Malaysia buat semua pelajar saya & blogger yang setia mengikuti perkembangan saya..Ini adalah aktiviti semasa class puff pastry... gambar2 ini nak dimasukkan awal2 tapi tak berkesempatan.. walaupun terlambat saya masukkan juga untuk view semula apa yang telah di pelajari oleh peserta2 kursus saya...kepada pelajar2 Diploma di Unirazak.. sila lihat gambar2 ini sebagai panduan sebelum masuk ke class Puff pastry after Chinese New Year...Sesiapa yang berminat nak join pada bulan Mac (5/3/11- Saturday ) ..sila booking & buat payment sebelum dateline untuk dapatkan tempat...
Curry puff...lapisan yang cantik.. teknik yang senang & mudah.. tidak memeningkan kepala..
Choux puff pastry..very nice for "hi- tea"....
Custard Danish Puff...Berkilat2... susunan buah - buahan yang cantik & kemas..
Bonus Resepi atas permintaan Sharon.. seorang peserta saya yang tinggal di Oversea( Italy )..Chicken Quiche..
Chese straw..senang sahaja memintalnya... memang sedap... macam cookies ...
Assorted Puff Pastry yang siap di bakar...
Mini Vol -Au- Vent... Sedap !!! 5 star presentation ... for hi tea @ tea break...
Wow !!! banyaknya belajar hari ini... berbaloi.. baloi... jom join class puff pastry... bulan March.. jadual Febuary sudah full...
Tersium - simpul melihat product yang sudah siap... macam tak percaya dapat buat semua ini dalam masa sehari menggunakan kaedah lipatan yang tersangat la senangnya...
Hai!!!... Nomie pun ada... terima kasih kerana join class saya... semoga Nomie menjadi usahawan yang berjaya... Tahniah !!!
Peserta sedang menyalin tips yang diberi oleh saya... nak banyak tips .. join class di Academy saya... Insyaallah segala masaalah dalam bidang kulinari, saya dapat selesaikan.. saya hanya doktor dalam bidang culinary sahaja... kalau sakit kepala pi jumpa doktor ... tapi jangan jumpa ALONG!!! bahaya...
Tersium simpul Zarina... kat sebelah tu adalah kakaknya ... Zanariah...
Product yang sudah siap dibakar...
Product sebelum dibakar....
Product sebelum dibakar...
Chicken Quiche sebelum dibakar..
Product sebelum dibakar...
Haida & Nomie tekun menyiapkan doh masing2...
Zarina & kakaknya sedang mencanai doh...
Puan Azizah dari Sungai Siput Perak sedang menyiapkan dohnya...
Peserta sedang membuat filling... pelbagai jenis filling dapat dihasilkan...peserta yang berbaju merah itu adalah Sharon yang menetap di Italy... Tidak menghampakan permintaan beliau saya demokan cara membuat quiche untuk peserta group ini....
Semua peserta sedang membancuh doh...
Kenangan diahkir class.. terima kasih kepada semua peserta2 saya... Zarina, Zanariah, Haida, Nomie, Suzi, Azizah, Sharon ,Kak Ros & Puan Habibah ( Pensyarah Law di Uitm )...Ahkir sekali .. maaf jika terdapat kekurangan... Insyaallah kita semua akan dapat belajar dalam suasana yang amat selesa pada bulan March di Academy saya... Apartment ini akan dijadikan tempat tinggal untuk peserta kursus saya yang memerlukan tempat bermalam.......
Curry puff...lapisan yang cantik.. teknik yang senang & mudah.. tidak memeningkan kepala..
Choux puff pastry..very nice for "hi- tea"....
Custard Danish Puff...Berkilat2... susunan buah - buahan yang cantik & kemas..
Bonus Resepi atas permintaan Sharon.. seorang peserta saya yang tinggal di Oversea( Italy )..Chicken Quiche..
Chese straw..senang sahaja memintalnya... memang sedap... macam cookies ...
Assorted Puff Pastry yang siap di bakar...
Mini Vol -Au- Vent... Sedap !!! 5 star presentation ... for hi tea @ tea break...
Wow !!! banyaknya belajar hari ini... berbaloi.. baloi... jom join class puff pastry... bulan March.. jadual Febuary sudah full...
Tersium - simpul melihat product yang sudah siap... macam tak percaya dapat buat semua ini dalam masa sehari menggunakan kaedah lipatan yang tersangat la senangnya...
Hai!!!... Nomie pun ada... terima kasih kerana join class saya... semoga Nomie menjadi usahawan yang berjaya... Tahniah !!!
Peserta sedang menyalin tips yang diberi oleh saya... nak banyak tips .. join class di Academy saya... Insyaallah segala masaalah dalam bidang kulinari, saya dapat selesaikan.. saya hanya doktor dalam bidang culinary sahaja... kalau sakit kepala pi jumpa doktor ... tapi jangan jumpa ALONG!!! bahaya...
Tersium simpul Zarina... kat sebelah tu adalah kakaknya ... Zanariah...
Product yang sudah siap dibakar...
Product sebelum dibakar....
Product sebelum dibakar...
Chicken Quiche sebelum dibakar..
Product sebelum dibakar...
Haida & Nomie tekun menyiapkan doh masing2...
Zarina & kakaknya sedang mencanai doh...
Puan Azizah dari Sungai Siput Perak sedang menyiapkan dohnya...
Peserta sedang membuat filling... pelbagai jenis filling dapat dihasilkan...peserta yang berbaju merah itu adalah Sharon yang menetap di Italy... Tidak menghampakan permintaan beliau saya demokan cara membuat quiche untuk peserta group ini....
Semua peserta sedang membancuh doh...
Kenangan diahkir class.. terima kasih kepada semua peserta2 saya... Zarina, Zanariah, Haida, Nomie, Suzi, Azizah, Sharon ,Kak Ros & Puan Habibah ( Pensyarah Law di Uitm )...Ahkir sekali .. maaf jika terdapat kekurangan... Insyaallah kita semua akan dapat belajar dalam suasana yang amat selesa pada bulan March di Academy saya... Apartment ini akan dijadikan tempat tinggal untuk peserta kursus saya yang memerlukan tempat bermalam.......
Labels:
CLASS PUFF PASTRY
Monday, January 10, 2011
CLASS COKLAT & PRALINE 2 JANUARY 2011
Assalam dan salam buat semua pengunjung setia blog saya... terima kasih kerana menjadi pengikut setia saya... Isyaallah saya juga akan adakan cabutan bertuah untuk followers2 saya... jadilah followers saya untuk melayakkan anda mendapat cabutan bertuah sebagai hadiah & penghargaan dari saya buat semua....Gambar2 ini adalah hasil dari class 2 January .. gambar peserta terlupa nak "snap" ... PA saya bercuti...hari ini hanya PR & Amirah (anak saya ) sahaja yang membantu...gambar ini sahaja yang sempat saya snap....sorry ya kepada peserta saya pada hari ini... hasil kreativiti yang sangat memuaskan walaupun pertama kali menghadiri class ini... Jika ada sesiapa berminat ... jom join class ini lagi pada 27 febuary 2011( Sunday ) ... Sila booking & buat pembayaran awal....
Coklat lolli rose ini adalah hasil kerja dari anak saya Amirah.... semasa dia membantu saya .. sempat dia siapkan coklat ini untuk ditunjukkan kepada peserta... senang sahaja membuatnya... apabila sesudah masukkan coklat kedalam acuan... letakkan batang lolli ditengah .... biarkan ia mengeras didalam peti sejuk...bila dikeluarkan ... hiaskan seperti sejambak bunga... senangkan.... Dalam pembuatan coklat ini anak saya & PR saya memang pro.. setakat 3000 biji order ... mereka berdua boleh siapkan dalam masa 1/2 hari sahaja...Kalau sidara & PR boleh buat... kita tentu bolehkan!!!....
Coklat square ini hanya sebagai bonus & demo sahaja... jika nak buat sendiri ... sila join class 30 January 2011 ( Sunday )...Pelbagai teknik akan saya ajar semasa class 30 January nanti...
Betapa cantik jika dibuat hantaran... jika kreatif... memang cantik lagi hasilnya...
Coklat box ini adalah simple sahaja & tidak menggunakan acuan...nak belajar.. sila join class saya...
Pandangan dari sudut tepi..
Pandangan dari sudut atas...
Teknik mengunakan coklat transfer sheet & coklat bar yang dibalut dengan kertas emas...
Sangat cantik & standard 5 star hotel...
Warna yang lembut & sangat menyelerakan.. Coklat tidak boleh diwarnakan dengan terang... warna hanya boleh disesuaikan dengan mould & filling yang digunakan...barulah nampak coklat ini ekslusif.. kerana coklat dikategorikan sebagai hadiah yang ekslusif & kasih sayang... warnanya haruslah lembut2 sahaja... jangan warnakan macam Kek Lapis Sarawak....ini hanya pendapat saya.. tetapi terpulanglah kepada masing2 ya....Tetapi jika saya menjadi hakim dalam pertandingan ... sudah tentu markah akan ditolak... seperti bunga rose diatas... mmg cantik .. tetapi menggunakan warna berlebihan...kena tolak markah ya Amirah jika mama menjadi hakim... anak tetap anak... markah tetap akan ditolak.. ha...ha..ha..jangan marah membaca komen mama nie....
Coklat lolli oreo & coklat lolli bunga.. sesuai dijadikan cenderamata...kalau nak tempah harga dari Rm 2.50 ke Rm 2.80... tetapi boleh dirunding lagi...
Pelbagai bentuk & teknik yang dihasilkan oleh peserta dari class saya... buka saya yang buat .. tetapi peserta sehari class hand"s on yang dikendalikan oleh saya...
Pelbagai jenis coklat... saya hanya menggunakan coklat compound " SICAO" sahaja semasa class..
Hasil dari coklat "couvourture"kena guna thermometer ... barulah dapat hasil yang cantik...
Ini pun dari coklat " couvourture " .. Peserta akan diajar cara membuat tempering method & "seeding method"
Filling dari air diajar semasa class.. memang menjimatkan cost.. tak perlu beli... buat sendiri lagi sedap... macam2 filling ada... kalau nak bisnes jual filling pun boleh... nak belajar rahsia pembuatan coklat yang cantik & filing jimat " cost" .. sila join class saya... Terima Kasih & jumpa lagi...
Coklat lolli rose ini adalah hasil kerja dari anak saya Amirah.... semasa dia membantu saya .. sempat dia siapkan coklat ini untuk ditunjukkan kepada peserta... senang sahaja membuatnya... apabila sesudah masukkan coklat kedalam acuan... letakkan batang lolli ditengah .... biarkan ia mengeras didalam peti sejuk...bila dikeluarkan ... hiaskan seperti sejambak bunga... senangkan.... Dalam pembuatan coklat ini anak saya & PR saya memang pro.. setakat 3000 biji order ... mereka berdua boleh siapkan dalam masa 1/2 hari sahaja...Kalau sidara & PR boleh buat... kita tentu bolehkan!!!....
Coklat square ini hanya sebagai bonus & demo sahaja... jika nak buat sendiri ... sila join class 30 January 2011 ( Sunday )...Pelbagai teknik akan saya ajar semasa class 30 January nanti...
Betapa cantik jika dibuat hantaran... jika kreatif... memang cantik lagi hasilnya...
Coklat box ini adalah simple sahaja & tidak menggunakan acuan...nak belajar.. sila join class saya...
Pandangan dari sudut tepi..
Pandangan dari sudut atas...
Teknik mengunakan coklat transfer sheet & coklat bar yang dibalut dengan kertas emas...
Sangat cantik & standard 5 star hotel...
Warna yang lembut & sangat menyelerakan.. Coklat tidak boleh diwarnakan dengan terang... warna hanya boleh disesuaikan dengan mould & filling yang digunakan...barulah nampak coklat ini ekslusif.. kerana coklat dikategorikan sebagai hadiah yang ekslusif & kasih sayang... warnanya haruslah lembut2 sahaja... jangan warnakan macam Kek Lapis Sarawak....ini hanya pendapat saya.. tetapi terpulanglah kepada masing2 ya....Tetapi jika saya menjadi hakim dalam pertandingan ... sudah tentu markah akan ditolak... seperti bunga rose diatas... mmg cantik .. tetapi menggunakan warna berlebihan...kena tolak markah ya Amirah jika mama menjadi hakim... anak tetap anak... markah tetap akan ditolak.. ha...ha..ha..jangan marah membaca komen mama nie....
Coklat lolli oreo & coklat lolli bunga.. sesuai dijadikan cenderamata...kalau nak tempah harga dari Rm 2.50 ke Rm 2.80... tetapi boleh dirunding lagi...
Pelbagai bentuk & teknik yang dihasilkan oleh peserta dari class saya... buka saya yang buat .. tetapi peserta sehari class hand"s on yang dikendalikan oleh saya...
Pelbagai jenis coklat... saya hanya menggunakan coklat compound " SICAO" sahaja semasa class..
Hasil dari coklat "couvourture"kena guna thermometer ... barulah dapat hasil yang cantik...
Ini pun dari coklat " couvourture " .. Peserta akan diajar cara membuat tempering method & "seeding method"
Filling dari air diajar semasa class.. memang menjimatkan cost.. tak perlu beli... buat sendiri lagi sedap... macam2 filling ada... kalau nak bisnes jual filling pun boleh... nak belajar rahsia pembuatan coklat yang cantik & filing jimat " cost" .. sila join class saya... Terima Kasih & jumpa lagi...
Labels:
CLASS COKLAT AND PRALINE