Assalam.. saya masukkan gambar- gambar untuk rujukan kepada pelajar- pelajar saya dan kepada yang membeli Resepi Biskut Raya Edisi 2012( pakej usahawan ) sila rujuk pada gambar- gambar ini sebagai contoh..sesiapa yang berminat untuk dapatkan resepi dengan harga package sila hubungi saya melaui sms @ email.. class ini tidak akan saya ulangi lagi pada tahun 2013...
Biscotti... memang ramai student saya menggunakan resepi ini sebagai bisnes... ada yang menghantar ucapan terima kasih kerana biscotti mereka laris terjual... sangat ranggup dan penyediaannya terlalu senang...
Florentines Snap.. saya menggunakan resepi yang original.. bukan instant... resepi ini tidak diajar dimana- mana..tahun 2012 ini saya keluarkan resepi ini.. kebanyakan mereka menggunakan instant..buat sendiri .. lagi jimat kos.. kalau instant habis.. camna nak buat??? kena belajar yang original juga....
Florentine Snap.. resepi yang senang sekali penyediaannya... original resepi tau!! ....sorry.. instant saya tak ajar didalam class...
Suka hati nak potong macam - mana... kecil boleh.. besar pun boleh...
Wrapping untuk dimasukkan kedalam bekas sebagai hamper raya..
Almond Tuilles... resepi daripada hotel 5* Star semasa saya bekerja disana dahulu ( 17 tahun lepas )..
Letakkan sesudu kecil sahaja... jarak- jarakkan supaya tidak melekat..
Sudah siap dibakar.. jika nak isi almond flakes lebih pun .. lagi sedap...
Semperit Tradisional ..jika nak buat untuk hamper assorted biskut.. kena wrapping setiap satu ya!!..
Tart Nenas Teratai.. bentuk yang cantik dan glamour tahun ini...
Susunan biscotti setelah siap dipotong.. susun rapat - rapat.. bakar sekejap sahaja..
Florentine Snap setelah siap dibancuh dan dimasukkan kedalam tray...
Ratakan dan bakar.. nipis- nipis.. jangan tebal .. untuk satu resepi yang saya bagi @ beli itu adalah untuk loyang 15 inci x 15 inci sahaja..
Sudah masak .. kat tepi tu hangit sedikit.. jika boleh bagi masak sekata lagi cantik..
Apabila masak .. kelihatan agak kering dan berkilat.. terus angkat dan potong semasa panas..
Jika nak potongan cantik .. gunakan pembaris talam..
Berminat nak beli pembaris.. sila sms saya..pembaris ini sangat sesuai digunakan untuk mengukur pelbagai jenis hasil masakan yang sudah siap..
Florentine yang sudah siap dipotong..
Jika nak potong kecil pun tak mengapa.. sorry ..ada terhangit sedikit.. my assistant tak pro lagi buat florentine ini..
Florentine hendaklah dibakar sedikit garing untuk mengekalkan teksturnya dah supaya tidak mudah "lemau' @ masuk angin..
Biskut yang belum dibakar..
Susunan pelbagai jenis biskut yang belum dibakar..
Biskut yang siap dibakar..
Mocha Cappucino dan Chezzy Cookies...saya bukan kedekut nak bagi resepi percuma.. tetapi memang berbaloi keluarkan sedikit duit untuk membeli resepi- resepi ini.. kerana apa yang saya ajar semua boleh buat bisnes.. anda hanya keluarkan modal sekali sahaja.. boleh digunakan turun- menurun .. tak rugi!!!! saya pun testing resepi ini pun keluarkan modal... " studio saya sapa nak bayar sewa" jika asyik minta free aja... faham- faham la ya...
Florentine Snap yang siap dipacking untuk dimasukkan kedalam bekas hamper..
Almond Tuilles.. untuk dibuat hamper dan dibagi kepada peserta yang datang keclass..
Snow Almond ..resepi yang sedap dan menjimatkan kos...
Suji Cornflakes... cair dimulut....sangat sedap...
Cornflakes Crunchy... resepi yang "hot sale " setiap tahun.. asal resepi ini daripada mentua saya dan saya ubah suai dengan formula sendiri untuk mendapatkan rasa yang "standard".
Black Forest Cookies.. rasa satu .. tentu nak lagi....
Cheezy Cookies... saya sukakan biskut ini kerana rasanya yang lemak- masin..
Nut Flakes.. diselaputi dengan mini cornflakes...
Pelbagai jenis biskut yang siap dihias..
Cashewnut Oat.. dah bertahun saya jual biskut ini.. masih "hot sale"
Grean Pea Cookies.. sila bakar dahulu grean pea powder.. jika tak bakar .. biskut akan berbau "hapak"..
Biscotti.. setiap tahun .. laris terjual...
Tart Nenas Teratai... tart nenas glamour tahun 2012...
Mocha Cappucino... rasa yang sedap ...
Suji Cornflakes... memang sedap ...senang sahaja penyediaannya..
Cheezy Cookies... suka hati nak terap macam - mana..
Mocha Cappucino...
Nut Flakes dan BlackForest Cookies...
Chocolate Nutty... my daughter cakap" rasa macam famous amos"... bila saya rasa .. memang betul.. tetapi mesti ingat tips ini :- jangan putar butter terlalu lama.. nanti gebu.. putar sekejap sahaja untuk keranggupan biskut ini..
Florentine Snap.. dah tak hangus...
Warna yang cantik.. camnnie rupanya.. tak hangit...
Teruja melihatnya... nak beli package resepi.. sila hubungi saya... sekarang ini .. sesiapa tinggal dikampung yang jauh dari kedai bakery shop pun boleh buat biskut ini.. semua bahan ada kat depan mata.. tak payah guna instant.. boleh buat original resepi...
Dah siap potong... cantik bentuknya...
Florentine.. dah tak hangit... sedap... dipenuhi dengan kekacang...
Potongan memanjang.. nak potong kecil pun ok..
Biskut yang sudah siap dibakar..
Ini pun Cheezey Cookies.. nak buat buat apa bentuk .. sukahati..
Biskut Snow Almond.. saya taburkan almond nib.. tak payah salut coklat..
Cheezey Cookies yang sudah siap dibakar..
Pelbagai jenis biskut...
Choc. Nut.. nak hias pun ok.. tak hias dah tukar nama jadi" choc chips"
Pelbagai jenis hiasan boleh dihias..
Biscotti yang siap disusun didalam balang...
Biskut yang sudah siap dipacking untuk dibagi kepada setiap peserta..