Assalam dan salam buat semua pengunjung setia blog saya... terima kasih kerana menjadi pengikut setia saya... Isyaallah saya juga akan adakan cabutan bertuah untuk followers2 saya... jadilah followers saya untuk melayakkan anda mendapat cabutan bertuah sebagai hadiah & penghargaan dari saya buat semua....Gambar2 ini adalah hasil dari class 2 January .. gambar peserta terlupa nak "snap" ... PA saya bercuti...hari ini hanya PR & Amirah (anak saya ) sahaja yang membantu...gambar ini sahaja yang sempat saya snap....sorry ya kepada peserta saya pada hari ini... hasil kreativiti yang sangat memuaskan walaupun pertama kali menghadiri class ini... Jika ada sesiapa berminat ... jom join class ini lagi pada 27 febuary 2011( Sunday ) ... Sila booking & buat pembayaran awal....
Coklat lolli rose ini adalah hasil kerja dari anak saya Amirah.... semasa dia membantu saya .. sempat dia siapkan coklat ini untuk ditunjukkan kepada peserta... senang sahaja membuatnya... apabila sesudah masukkan coklat kedalam acuan... letakkan batang lolli ditengah .... biarkan ia mengeras didalam peti sejuk...bila dikeluarkan ... hiaskan seperti sejambak bunga... senangkan.... Dalam pembuatan coklat ini anak saya & PR saya memang pro.. setakat 3000 biji order ... mereka berdua boleh siapkan dalam masa 1/2 hari sahaja...Kalau sidara & PR boleh buat... kita tentu bolehkan!!!....
Coklat square ini hanya sebagai bonus & demo sahaja... jika nak buat sendiri ... sila join class 30 January 2011 ( Sunday )...Pelbagai teknik akan saya ajar semasa class 30 January nanti...
Betapa cantik jika dibuat hantaran... jika kreatif... memang cantik lagi hasilnya...
Coklat box ini adalah simple sahaja & tidak menggunakan acuan...nak belajar.. sila join class saya...
Pandangan dari sudut tepi..
Pandangan dari sudut atas...
Teknik mengunakan coklat transfer sheet & coklat bar yang dibalut dengan kertas emas...
Sangat cantik & standard 5 star hotel...
Warna yang lembut & sangat menyelerakan.. Coklat tidak boleh diwarnakan dengan terang... warna hanya boleh disesuaikan dengan mould & filling yang digunakan...barulah nampak coklat ini ekslusif.. kerana coklat dikategorikan sebagai hadiah yang ekslusif & kasih sayang... warnanya haruslah lembut2 sahaja... jangan warnakan macam Kek Lapis Sarawak....ini hanya pendapat saya.. tetapi terpulanglah kepada masing2 ya....Tetapi jika saya menjadi hakim dalam pertandingan ... sudah tentu markah akan ditolak... seperti bunga rose diatas... mmg cantik .. tetapi menggunakan warna berlebihan...kena tolak markah ya Amirah jika mama menjadi hakim... anak tetap anak... markah tetap akan ditolak.. ha...ha..ha..jangan marah membaca komen mama nie....
Coklat lolli oreo & coklat lolli bunga.. sesuai dijadikan cenderamata...kalau nak tempah harga dari Rm 2.50 ke Rm 2.80... tetapi boleh dirunding lagi...
Pelbagai bentuk & teknik yang dihasilkan oleh peserta dari class saya... buka saya yang buat .. tetapi peserta sehari class hand"s on yang dikendalikan oleh saya...
Pelbagai jenis coklat... saya hanya menggunakan coklat compound " SICAO" sahaja semasa class..
Hasil dari coklat "couvourture"kena guna thermometer ... barulah dapat hasil yang cantik...
Ini pun dari coklat " couvourture " .. Peserta akan diajar cara membuat tempering method & "seeding method"
Filling dari air diajar semasa class.. memang menjimatkan cost.. tak perlu beli... buat sendiri lagi sedap... macam2 filling ada... kalau nak bisnes jual filling pun boleh... nak belajar rahsia pembuatan coklat yang cantik & filing jimat " cost" .. sila join class saya... Terima Kasih & jumpa lagi...
0 comments:
Post a Comment